(VIDEO) Cine sunt, ce fac şi cât câştigă cei mai bine plătiţi şoferi de camioane din SUA

19 August 2021, 14:54
Redacţia PiataAuto.md
În SUA şi în Canada munca de şofer de camion e una foarte decent plătită la general, astfel încât sumele pe care le pot câştiga şoferii profesionişti de acolo sunt adeseori de câteva ori mai mari decât cele pe care le pot câştiga colegii lor din Europa. Totuşi, şi printre diverse specializări ale şoferilor, sunt o categorie de şoferi care e cea mai bine plătită în SUA, iar un vlogger american, specializat în prezentări de camioane, a făcut de curând un video în care dezvăluie detalii despre această categorie, dar şi despre sumele pe care le pot încasa acei şoferi în SUA.
Aşadar, cine sunt ei, cei mai bine plătiţi şoferi de camioane din SUA? Sunt cei care au licenţă de transporturi agabaritice, deci obiecte uriaşe, transportate de obicei pe platforme remorcate uriaşe, cu multe axe şi multe roţi şi cu construcţii complexe. Şi asta pentru că orice proiect de transportare a încărcăturilor agabaritice e unul tratat cu multă seriozitate, implică permise speciale, planificare de rută înainte de pornirea propriu-zisă şi adeseori necesită asistenţă rutieră din partea poliţiei sau a altor servicii de mentenanţă a drumurilor. Iar cifrele pe care le plăteşte comanditarul unor asemenea transporturi sunt din cu totul altă ligă decât cele obişnuite. Respectiv, şi şoferului îi revin retribuţii generoase, iar un şofer care are volum permanent de lucru în acest domeniu al transporturilor agabaritice ajunge să ia acasă o retribuţie surprinzător de mare.
Cât anume? Ei bine, aici trebuie să facem o distincţie. În SUA foarte mulţi şoferi îşi deţin propriul camion şi muncesc pentru ei înşişi, nu angajaţi pentru o companie. Respectiv, şoferii cu licenţă de transport agabaritic care ajung să deţină un camion şi o platformă, sunt acei care încasează cele mai mari retribuţii. Conform vlogger-ului american specializat în camioane, un asemenea şofer poate câştiga între 550,000-600,000 dolari SUA pe an! Iar asta nu e un maxim, ci o cifră normală pentru cei ce au şi camioane proprii în acest domeniu. Cei mai prolifici pot depăşi suma asta şi ajunge până spre 1,000,000 dolari. Dar, fireşte, ăsta nu e un profit curat, din el se plătesc taxe şi se mai cheltuie şi nişte bani buni pentru mentenanţa acelui camion pe care-l deţine şoferul. Şi apoi, costul camionului şi al remorcii trebuie amortizat pe parcursul a câţiva ani, iar aceste costuri nu sunt deloc mici — între 200-250 mii pe un camion bun şi între 250-600 mii pe o platformă de transport agabaritic.
De cealaltă parte, un şofer din aceeaşi categorie din SUA, dar care nu deţine un camion propriu, ci lucrează pentru o companie, câştigă mai puţin, dar, luând în considerare că nu mai are nici o bătaie de cap cu costurile camionului şi ale platformei, cu permisele de transporturi şi toată logistica aferentă, suma retribuţiei e una în continuare fascinant de mare. Se situează de obicei între 125,000 dolari şi 200,000 dolari pe an, iar asta înseamnă între 10,000 şi 16,500 dolari pe lună!
Ei ce zici, sunt aceste cifre unele de vis pentru şoferii din Europa care lucrează pe camioane? Sunt ele de vis chiar şi pentru cei care fac transporturi agabaritice în Europa sau şi cei de pe continentul european câştigă sume apropiate? Iar dacă ne citesc şi şoferi de camioane de-ai noştri care muncesc în SUA sau Canada, scrieţi-ne voi dacă aceste cifre, relevate în vlogul americanului de mai jos, constituie o medie realistă sau sunt mai degrabă cifrele de top.
0
11,262
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!