(VIDEO) Cum arată un camion Peterbilt 389 din SUA, desăvârşit chiar de la uzină pentru confortul şoferului

7 August 2021, 10:32
Redacţia PiataAuto.md
Acum câteva zile publicam un articol cu video despre un camion Volvo VNL din SUA, modificat de o companie specializată pentru a avea un întreg apartament la bord pentru şofer. Acel articol a trezit un interes enorm în rândurile comunităţii noastre, iar unele comentarii sugerau că şi versiunile standard ale unor camioane americane de top oferă condiţii comparabile de confort, chiar dacă nu au acelaşi spaţiu imens. Aşa că azi venim cu un alt camion şi un alt video, dar de această dată nu doar un model creat pentru nord-americani, şi o marcă pur americană, foarte respectată în SUA — Peterbilt.
E vorba de modelul Peterbilt 389, iar Peterbilt are două modele curente, destinate curselor lungi pe autostrăzi — 589 şi 389. Primul, 589, are linii mai moderne de design şi e mai aproape de stilul lui Volvo VNL, în timp ce Peterbilt 389 vine cu liniile clasice ale camioanelor americane — mai pătrăţos, cu mai mult crom pe el şi cu un aspect impozant, care e foarte adorat de majoritatea şoferilor de camioane din SUA.
În video-ul de mai jos un Peterbilt 389 tocmai a fost cumpărat de şoferul său, pe nume Dmitrii, care e un şofer originar din Belarus şi care a emigrat încă acum 6 ani în SUA. În ultimii ani s-a specializat mai ales în transporturi în regiunea Alaska, unde munca e mai dificilă, dar şi mai bine plătită, spune el, aşa că a ajuns să-şi poată permite să schimbe camioanele pe exemplare mai bune, mai performante.
De la o vreme, s-a îndrăgostit de stilul camioanelor clasice din SUA şi aşa a ajuns să-şi cumpere acest Peterbilt 389 acum, în anul 2021, dar l-a cumpărat cu circa 3,000 mile la bord, de la primul cumpărător. Motivul e criza de semiconductoare, ca-n toată lumea, când comanda unui camion nou şi producţia lui durează foarte mult, iar uneori camioanele gata produse şi aproape noi ajung să coste un pic mai mult decât dacă le-ai comanda şi ai aştepta jumătate de an sau mai mult. Dmitrii a plătit 190 mii dolari pe camionul său şi, având un canal de YouTube în care mai împărtăşeşte din când în când experienţele vieţii sale de şofer de camion în SUA, a făcut şi un video în care şi-a prezentat noua bijuterie. Şi Peterbilt-ul său chiar e o adevărată bijuterie, care îţi inspiră imediat dragoste pentru el, dar şi pentru profesia de şofer de camion prin întinsurile planetei, la bordul său.
Camionul e propulsat de un motor turbodiesel Cummins X15, de 15.0 litri capacitate cilindrică. Acesta dezvoltă 605 CP şi 2,050 Nm, iar totul în jurul său e construit aparent simplu, dar în acelaşi timp practic, gândit pentru o deservire uşoară în procesul exploatării. Ca pentru profesionişti, cu alte cuvinte.
La interior, cabina oferă o poziţie de condus cu planşă de bord ruptă parcă din aviaţie, la cât de mult indicatoare şi comenzi are. Iar în spatele scaunului şoferului există şi acel mini apartament pe roţi, conceput chiar de uzină, fără intervenţia unei companii de customizare. Dar, deşi nu e luxul din camionul VNL de acum câteva zile, oricum nivelul de confort a desăvârşit, existând tot de ce ai putea avea nevoie pentru o viaţă în confort la bord.
Există pat de dormit, dulap, frigider, masă retractabilă, ba chiar există spaţii şi pentru instalarea unui cuptor cu microunde şi a unui televizor.
Fireşte, nu e luxul desăvârşit. Totul e focusat spre mai mult practicism. Dar în acelaşi timp camionul e oricum desăvârşit în a avea confortul complet de care ar avea nevoie un şofer profesionist, pasionat de munca sa. Şi apoi, faţă de acel Volvo de acum câteva zile, acest Peterbilt 389 costă jumătate din preţul lui Volvo VNL customizat!

Vezi în video-ul de mai jos toate impresiile şoferului proprietar. Poţi include subtitre cu traduceri automatizate dacă ai nevoie.
1
27,147
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!