(VIDEO) Cum au loc testele de siguranţă pentru camioane moderne, cu airbag-uri de tip cortină, la Scania

20 August 2021, 14:11
Redacţia PiataAuto.md
Deseori auzim cu toţii de crash-teste la tot soiul de autoturisme, petrecute peste tot în lume, de organizaţii precum EuroNCAP şi mai auzim de condiţii şi cerinţe în continuă schimbare, cam odată la câţiva ani cel puţin. Dar niciodată nu auzim de stele de siguranţă oferite camioanelor. Să fie asta oare pentru că asemenea teste nu se fac? Să fie oare pentru că nimănui nu-i pasă atât de mult de siguranţa celor ce conduc camioane?
Singura bază legală pentru siguranţa construirii camioanelor e un regulament numit ECE-R29, care presupune două scenarii simple de impact, unul frontal şi altul de rigiditate a cabinei, dar acolo sunt stipulaţi nişte parametri minimi pe care camionul trebuie să-i respecte şi atât. Iar producătorul îşi face propriile teste şi măsurări, asigurându-se că fiecare model se conformează acelor standarde minime.

Totuşi, în zilele noastre, producătorii de camioane de top au ajuns la concluzia că trebuie să meargă mai departe decât acele standarde minime, de bună voie, din pur respect pentru viaţa celor ce le vor conduce camioanele. Tocmai aşa au ajuns unele camioane să aibă airbag-uri de top cortină de exemplu. Iar noile cabine Scania, spre exemplu, trec prin multiple scenarii de impact încă în perioada de inginerie şi dezvoltare.
Un video publicat ceva timp în urmă chiar de Scania arată cum au loc unele teste de siguranţă pentru camioanele lor moderne. Cel mai curios test e cel de răsturnare a unui camion, când camioane adevărate sunt răsturnate în scenarii realiste, pentru a estima rapiditatea declanşării aribag-urilor, rigiditatea structurală a cabinelor, şi protecţia finală oferită celor de la bord. Mai mult ca atât, asemenea teste sunt făcute la Scania atât cu camioanele mari, formate din cap tractor şi remorcă, cât şi cu cele mai mici, cu cabină cu două rânduri de scaune, folosite adeseori de serviciile speciale, precum pompieri, dar şi într-o mulţime de alte scopuri.
Vezi în video-ul de mai jos cum au loc asemenea teste în zilele noaste la Scania.
0
12,722
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!