(VIDEO) Depăşire la limita unui accident pe traseul Cantemir-Cahul şi dilema liniilor întrerupte în curbe

11 August 2021, 16:47
Redacţia PiataAuto.md
Un vizitator, pe nume Dumitru, ne-a expediat la redacţie un video cu o situaţie la limita unui accident prin care a avut a trece chiar el duminică, 8 august. Situaţia e şi mai interesantă cu cât scoate în evidenţă un specific special al unor trasee, care poate fi tratat greşit de către unii şoferi, aşa cum a făcut-o, probabil, şi şoferul vinovat din video-ul de mai jos.
Dumitru mergea pe traseu cu automobilul său, fiind aproape de ieşirea din localitate Ghioltosu. În faţa sa era o curbă spre stânga a traseului, nu foarte strânsă, dar suficient încât să acopere vizibilitatea pentru cei din întâmpinare. Pe contrasens circula un camion, dar o Dacia ieşise la depăşire chiar în curbă, neavând vizibilitate, la rândul ei, la ceea ce se întâmplă pe sensul opus de circulaţie. Respectiv, Dumitru a fost nevoit să frâneze brusc şi să vireze spre acostament ca să evite impactul.

Totuşi, marcajul de pe asfalt indică linie întreruptă, care permite, în principiu, depăşirea. Deci, teoretic, Dacia n-a făcut depăşirea într-o zonă interzisă. Însă orice depăşire poate fi făcută doar atunci când există vizibilitate suficientă şi şoferul se asigură că va putea depăşi în siguranţă. Deci, depăşirea Daciei într-o asemenea curbă este neregulamentară oricum. Permisivitatea depăşirii nu înseamnă că te poţi avânta oricând la o depăşire, indiferent de vizibilitate şi depăşire.
Este cumva marcajul de pe acest drum greşit? Nu neapărat, în mai multe ţări din lume se întâlneşte marcaj continuu pe curbe nu foarte strânse, pentru a facilita anumite depăşiri a unui transport mai lent când există vizibilitate, şi rămâne la latitudinea şoferilor să decidă dacă efectuează manevra sau nu. În cazul când asemenea situaţii de risc se repetă deseori, totuşi, ar fi recomandabilă aplicarea marcajului care are linie continuă pe zona interioară a curbei şi întreruptă pe cea exterioară, respectiv doar depăşirile din partea unde există vizibilitate să fie permise.

Cert este că situaţia expediată de Dumitru a fost una periculoasă, la limita unui accident frontal grav. Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
3,487
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!