(VIDEO) Două maşini cu şenile din Rusia au ieşit în teren: o Pobeda cu motor de Lexus şi un Bentley cu motor de Range Rover

14 August 2021, 08:56
Redacţia PiataAuto.md
E posibil ca noţiunea de Bentley cu şenile să-ţi dea o senzaţie de deja-vu, de parcă undeva ai mai auzit de el sau ai mai văzut. Şi asta pentru că istoria acestor creaţii cu şenile a început câţiva ani în urma, tot în mâinile aceluiaşi vlogger din Rusia, iar prima sa încercare cu un Bentley cu şenile, pe care l-a numit Ultratank, a făcut înconjurul lumii. Doar că de atunci şi până azi vloggerul a muncit enorm la noi şi noi versiuni şi ipostaze, căutând soluţii inginereşti la neajunsurile depistate, antrenând mecanici şi ingineri şi făcând, pe bune, munca pe care o face uneori un întreg departament R&D pe la unele companii auto.
Ultima ipostază, cea actuală a lui Bentley, a permis ca virarea cu şenile să nu aibă loc prin frânarea unei şenile, aşa cum se practică în mod rudimentar, ci printr-un soi de casetă de distribuţie super interesantă, proiectată chiar de el şi echipa sa de ingineri, folosind componente standard, vândute în magazinele de piese auto. O singură piesă trebuie turnată de la zero, în rest, secretul e în combinaţia inteligentă. Acestui Bentley i s-a pus un motor V8 Supercharged de Range Rover, de 5.0 litri, cu tot cu demultiplicatorul de cuplu de pe acel model.

S-au făcut şi nenumărate perfecţionări la mecanismele şinelor, la construcţia lor propriu-zisă şi la suspensia acestora. Problema şinelor, de obicei, e alunecarea lor la rularea în unghi lateral, descălţarea lor, dacă vrei. Echipa de inginerii au gândit şenile cu protecţie pe mijloc şi pe lateral, care să reziste unor forţe imense şi să nu se descalţe, iar proiectarea, sincer vorbind, întrece şi rezistenţa unor tancuri, doar că e făcută cu aplicare de cauciuc, pentru ceva mai mult confort.
Dar lucrurile nu s-au oprit la acest Bentley. În ecuaţie în ultimele luni a intrat şi o Pobeda GAZ M-20 — un model sovietic renumit de cândva. Platforma cu şenile a acestei maşini e similară în esenţă cu cea de Bentley, dar e dusă şi mai departe la unele aspete tehnice. Volanul, spre exemplu, nu comunică direct, mecanic, cu şenilele sau cu caseta de distribuţie, ci electronic, printr-un port şi un device ce calculează şi dirijează ulterior distribuţia forţei între şenile. Asta face ca această platformă de şenile să poată fi lipită cu aproape orice caroserie pe partea sa superioară, orice dimensiuni de automobil, ba chiar şi un iaht dacă vrei!
Pobeda cu şenile e propulsată de un motor de Lexus, renumitul 1UZ de pe Lexus LS400 de primă generaţie, unul din cele mai reuşite motoare create vreodată de către Toyota. Da, e acelaşi tip de motor ca şi pe tractorul cu şenile, cu motor de Lexus, modificat de mecanicii dintr-un sat din Rusia, iar asta pentru că, aşa cum spuneam, e un motor genial, nepretenţios, nu foarte scump în achiziţie şi rezistent.

În fine, uite că acum, cele două vehicule perfecţionate au ieşit la primul lor test adevărat de viaţă reală în mâinile vlogger-ului din Rusia. Şi sunt formidabile, n-avem cum să spunem altfel. Pe lângă efectul spectaculos pe care-l creează când rulează în offroad, sunt rodul unei munci colosale de inginerie şi ore petrecute la meşterirea lor! E o muncă temeinică, şi n-am greşi să spunem că aceste maşini cu şenile sunt, astăzi, cele mai perfecţionate şi capabile din lume. Pentru că aşa e, şi toate celelalte tentative similare din Olanda, SUA, sau orice alte exemple ar mai fi, par nişte încercări puerile pe lângă ceea, la ce s-a ajuns aici.
Iar dacă mai observăm şi ce fac cu adevărat aceste două maşini în offroad dificil, rămânem pur şi simplu fascinaţi!

Şi, nu în ultimul rând, un gând de concluzie, un pic detaşat de subiectul principal: dacă YouTube-ul a ajuns să facă posibile asemenea creaţii şi asemenea producţii sofisticate şi de înaltă calitate, atunci acea epocă mult visată în care televiziunile au cam plecat în istorie, iar producţia directă şi autentică le-a luat locul, este deja aici, instaurată deplin. Şi e o epocă fantastică, cu mai mult adevăr, cu mai multă creativitate, cu mai mult acces direct al celor talentaţi spre publicul interesant de ei.

Vezi mai jos ieşirea de test a celor două maşini cu şenile din Rusia. Poţi include subtitre cu traduceri automatizate dacă ai nevoie.
0
6,099
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!