(VIDEO) Epopeea unui Mercedes GLE 250d din Ucraina, căruia i-a cedat motorul la 1,000 km după ce a fost cumpărat la mâna a doua

19 August 2021, 12:08
Redacţia PiataAuto.md
Cazul acestui Mercedes-Benz GLE cu motor diesel din Ucraina nu este unic în lume, însă a fost investigat într-un mod interesant şi unic, din care se pot trage multe învăţăminte pentru acel moment când vrem să cumpărăm o maşină la mâna a doua, ca să evităm o asemenea epopee dureroasă.
Astfel, povestea acestui Mercedes-Benz GLE 250d, de generaţie precedentă, a început frumos. Cineva a cumpărat acest SUV cu o vârstă de aproape 3 ani şi un parcurs de circa 75 mii km, ceea ce înseamnă că maşina tocmai ieşise de aproape un an din garanţia sa de uzină. Părea o maşină de vis — proaspătă, frumoasă, abia ieşită din garanţie. Iar motorul diesel de sub capotă, cu numele de cod OM651, de 2,143 cm cubi, e unul renumit şi răspândit în gama Mercedes-Benz, care are nişte mici probleme pe unele versiuni, dar nimic critic de obicei, care nu poate fi prevăzut prin inspecţii periodice. Mai mult ca atât, cumpărătorul acestui SUV la mâna a doua a mers şi la un service oficial Mercedes-Benz, pentru a verifica istoria acestui GLE. Totul părea curat şi frumos — doi ani pe perioada garanţiei maşina a fost deservită cu regularitate la service-ul oficial, iar după perioada garanţiei mai făcuse un service în altă parte, la un service neoficial. Discutabil, dar parcă nu erau motive de îngrijorare, aşa că achiziţia a avut loc.
Noul proprietar a mers doar 1,000 km cu maşina, până când motorul i-a cedat complet. Aburi, ulei împroşcat peste tot, sunete teribile şi o staţionare în drum cu maşina, cam ăsta a fost scenariul. Nedumerit de faptul că un Mercedes cu parcurs atât de mic a putut să se strice atât de repede după achiziţie, a mers întâi la service-ul oficial. Aceştia i-au spus că, dacă maşina avea să fie deservită şi după garanţie la ei, e posibil că uzina i-ar fi acoperit o mare parte din costurile reparaţiei de bună voie. Aşa, însă, i-au cerut cam 1,000 euro doar pentru dezmembrarea şi diagnosticarea motorului, spunându-i că sunt puţine şanse ca uzina să acopere ceva. Aşa că GLE-ul a ajuns ulterior într-un service neoficial, unde a fost invitat şi autorul unui canal de YouTube din Ucraina cu misiunea ca, toţi împreună, să investigheze care a fost cauza acestui rateu al motorului.
Ceea ce au început a descoperi cei din service i-au făcut să-şi pună mâinile în cap. Motorul trecuse deja printr-o reparaţie amplă recentă. Însă fusese atât de prost reparat, încât nici măcar garnitura chiulasei nu fusese schimbată, ci pusă cea veche, cu nişte adeziv adăugător. Toate canalele de ulei şi de răcire fuseseră etanşate înapoi în mod similar, fără măcar a se curăţa adezivul de la uzină, înainte de a fi lipite la loc.
Mai apoi, când l-au desfăcut, au văzut şi urme de eroziuni pe arborele cu came, dar au mai constatat că o mulţime de piese nu sunt cele originale, fiind înlocuite cu alte piese mai uzate, de la dezmembrări. S-a constatat că motorul suferise de presiune joasă a uleiului şi lubrifiere proastă, tot din cauza proastei asamblări. Iar din cauza lipsei de lubrifiere, motorul avea şi simptome de încălzire constantă la temperaturi mai mari decât cele normale. Turbinele erau excesiv de uzate.

Interiorul cilindrilor manifesta de asemenea urme tragice de eroziuni, mult mai mult decât ar fi normal pentru motoare cu sute de mii de kilometri parcurşi, nemaivorbind de unul cu 75 mii. E clar că şi bielele fuseseră schimbate şi în cilindri se umblase. Motorul ăsta părea să nu mai aibă nici un loc unde nu ajunsese mâna unor mecanici neglijenţi de dinainte.
S-au găsit până şi supape schimbate! Nu toate, doar câteva, şi acelea puse prost, cu diferenţe de nivel. Apoi, inserţiile din bielă erau într-o stare atât de uzat, încât se dezintegrau, practic. Din cauza asta a fost afectat şi arborele cotit. Anume această uzură accelerată a inserţiilor a şi fost cauza defectării acestui motor. La rândul lor, această problemă ar fi fost cauză de asamblarea foarte proastă a motorului de către mecanicii anterior, care l-au reparat. Iar prima reparaţie pare să fi fost provocată de un şoc hidraulic, atunci când apa nimereşte în admisie, apoi în cilindru, nu se poate comprima şi distruge bielele în motor.
Pe lângă asta, mecanicii au mai evidenţiat şi câteva probleme sensibile ale acestui motor diesel OM651 de Mercedes, care, în anumite condiţii, pot accelera uzura sau pot duce la defectarea prematură a lui.

În asemenea condiţii, repararea acestui motor nu prea mai are justificare economică, întrucât până şi în Ucraina, într-un service neoficial şi cu costuri mai moderate, ea ar costa circa 6 mii dolari. Pare mai logică achiziţia unui alt motor la mâna a doua şi verificarea minuţioasă a acelui motor. De asemenea, una din concluziile importante e şi faptul că atunci când maşina a fost investigată pentru achiziţie, dacă cei de la service-ul oficial erau mai atenţi în examinarea vizuală a motorului, ar fi putut constata uşor semnele unei reparaţii ample la motor, fără a desface nimic, informând astfel cumpărătorul despre o posibilă problemă. Aşa, însă, acesta s-a ales cu un Mercedes-Benz GLE 250d, cu care a reuşit să meargă doar 1,000 km şi acum are în faţa dilema unei reparaţii usturătoare.

Vezi mai jos toată investigaţia mecanică din service cu acest Mercedes-Benz din Ucraina.
0
35,118
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!