(VIDEO) Generaţia Kamaz: cum e posibil ca o echipă şi camioanele să aibă 25 de ani de succese în raliurile mondiale

11 August 2021, 14:18
Redacţia PiataAuto.md
Producătorul de camioane Kamaz este prezent în marile competiţii mondiale de raliu cam de un sfert de secol, iar în ultimii 22-23 de ani aceştia nu doar că au avut succese, dau au dominat, practic, tabloul. Cu mici întreruperi, aproape constat aceştia au învins raliul Dakar, spre exemplu, care e şi cel mai dur dintre ele, luând 17 victorii în ultimii 22 de ani. Şi cam la fel e situaţia şi în alte raliuri, precum Silk Way.
Despre raliul Silk Way, care are loc în Rusia şi Mongolia, dar şi despre faptul că anul ăsta Kamaz a pus în competiţie şi un bolid dezvoltat pe noului camion K5, noi v-am informat încă acum o lună. Raliul a avut loc cu multe surprize neaşteptate, cea mai năucitoare fiind faptul că Mongolia şi-a închis hotarele până la urmă şi nu le-a permis să intre, aşa că ruta a trebuit modificată adhoc şi sfârşită tot în Rusia. Dar, pentru Kamaz raliul a însemnat tot o victorie răsunătoare, 4 din 5 poziţii de top revenindu-le lor.
Foto: noul camion Kamaz K5, în raliul Silk Way 2021

Ei bine, dar cum e posibil să menţii o linie atât de dominantă de succes timp de aproape un sfert de secol? Într-un asemenea interval, trece o bună parte din etapa de carieră din viaţa unui om. Poţi începe când ai 25 şi ai deja 50 de ani. Alţii ajung să se pensioneze, dacă au început pe la 30-35. E o întrebare pe care şi-au pus-o cei de la Red Bull, unul din partenerii principali ai celor de la Kamaz, când şi-au trimis echipa de producţie la raliul Silk Way, să-i filmeze pe cei de la Kamaz.
Desigur, un ingredient primordial sunt inginerii şi mecanicii. Or, munca şi priceperea acestora determină cât de bine proiectat şi cât de rezistent va fi un camion pe câmpul de bătălie, prin dune de nisip, prin noroi, păduri sau stepe.
Dar, cei de la Kamaz par să aibă un mecanism intern foarte interesant de formare a generaţiilor noi de piloţi, ingineri mecanici. E o metodă de team management, dacă vrei, despre care nu s-au scris cărţi, la fel ca despre metode occidentale folosite mai ales în IT, precum Scrum sau Agile. Metoda celor de la Kamaz nu are denumire, dar e extrem de interesantă.

Sunt admişi foarte mulţi tineri. Echipa e mare, cu până la 7 camioane în cursă, iar asta înseamnă 21 de piloţi care participă direct, plus piloţi de rezervă, plus o întreaga armată de mecanici şi ingineri, care să menţină aceste camioane. Cel mai tânăr pilot de raliu de acum din echipa Kamaz are doar 22 de ani! În unele ţări la volanul unui taxi eşti admis la doar 21 de ani! Mai există, de asemenea, şi alţi băieţi foarte tineri. La început pot avea rol de copilot, dar ca să ajungă într-un rol cheie din echipă, trebuie să fie votaţi de către ceilalţi membri ai echipei, fiind investiţi cu vot de încredere. Un fel de rank, ca la Google, dacă vrei. Deci, până echipa nu te vede în acţiune mai auxiliară şi nu le câştigi încrederea în capacităţile tale de profesionist, nu ajungi să fii un element-cheie. Şi întrucât totul se ţine pe votul celorlalţi din echipă, nu e o chestie prin care poţi manipula un om, un şef mai mare, etc. E vorba de profesionism, capacităţi în acele condiţii cu totul unice prin care trece echipa, şi câştigarea încrederii din partea camarazilor. Or, chiar şi atunci când eşti copilot sau pilot de rezervă într-un camion care merge cu 120 km/h prin deşerturi pietroase sau păduri, sărind ca pe trambulină la viteze ameţitoare, trebuie să ai încredere că acel coleg de la volan ştie ce face şi unde te poată.
Iar tot sistemul ăsta a dat roade extraordinare. Pe de o parte, admite un flux constat de tineri în echipă, însă doar de tineri talentaţi. În echipa de raliu de la Kamaz nu vii dacă ai tată miliardar, cum a ajuns Mazepin în Formula 1. Iar pe de altă parte, tot sistemul celor de la Kamaz a asigurat şi un transfer continuu de experienţă din partea inginerilor, mecanicilor şi piloţilor cu zeci de ani de experienţă către generaţiile noi. Generaţia Kamaz, cum o numesc cei de la Red Bull.

Şi, chiar dacă unii pot aborda încă uşor ironic camioanele civile Kamaz, ceea ce au făcut oamenii aceştia în motorsport, în cursele de raliu, e demn de cărţile de istorie, e demn de un respect şi o admiraţie profundă. Nimeni, nici o altă echipă din lume, n-a avut o serie atât de lungă şi de constantă de succese la raliuri, nici de camioane, nici de automobile. Şi n-am greşi să spunem că azi şi Dakar, şi Silk Rally, mai există şi chiar îşi iau avânt inclusiv datorită aportului imens de imagine pe care l-a adus Kamaz în aceste echipe. Or, uite la Le Mans în ultimii trei ani — de când au plecat toate echipele mari şi a rămas doar Toyota, cursa nu mai e la fel de palpitantă, pentru că nu mai există luptă adevărată pentru marele titlu. O competiţie are nevoie de echipe puternice, care să concureze cu adevărat pentru supremaţie, are nevoie de provocarea de a vrea să detronezi liderul.
Iar acum o lume întreagă îi admiră pe cei de la Kamaz pentru ce au făcut în ultimii 25 de ani, inclusiv austriecii de la Red Bull, inclusiv oamenii cu mustăţi şi cămaşă albă de la oficiul Daimler din Stuttgart, care au decis să cumpere acţiuni la Kamaz, inclusiv zeci de milioane de fani din întreaga lume, care pot să nu ştie cum arată un camion Kamaz pe drumuri publice, dar îţi vor spune imediat ce înseamnă Kamaz în motorsport.

Vezi mai jos un video făcut de austriecii de la Red Bull despre Kamaz la Silk Rally şi, parţial, despre acel sistem de echipă de care am vorbit mai sus.
0
1,445
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!