(VIDEO) Istoria unui Bugatti Veyron înecat în SUA, căruia uzina refuza să-i vândă piese pentru a fi reanimat

30 August 2021, 16:55
Redacţia PiataAuto.md
Nu în zadar exemplarele Bugatti au preţul cu 7 cifre, iar la cât de puţine exemplare efectiv se vând anual, uzina poate ţine cont de toate exemplarele din lume, cui i-au fost vândute şi care e evoluţia stării lor. Tocmai de asta, când un Bugatti Veyron, spre exemplu, păţeşte ceva ruşinos, cum ar fi înecarea în apă, nici măcar băieţii şmecheri nu au şanse să-l repare pur şi simplu după asta şi să-l vândă ca o maşină numai bună de savurat.
Istoria de mai jos e una nostimă şi curioasă şi a avut loc în SUA, întinzându-se pe parcursul ultimilor 12 ani şi obţinând un deznodământ abia de curând. Un Bugatti Veyron, fabricat în 2006, era condus în noiembrie 2009 de proprietarul său de atunci, pe nume Andy House. Acesta îşi conducea Veyron-ul pe un traseu de pe ţărmul golfului Galveston din Texas, când, într-un mod inexplicabil, l-a direcţionat în linie dreaptă spre nisip şi a ajuns în ocean. Cineva l-a filmat, dar în anul 2009 clipurile prindeau milioane de vizualizări pe YouTube mai încet, aşa că proprietarul de Bugatti s-a dus la compania sa de asigurări şi a pretins că a ajuns în apă, încercând să evite un pelican, aşa că a cerut cei 2.2 milioane de dolari, pentru care era asigurat Veyron-ul.
Doar că oamenii de la compania de asigurări au dat peste video-ul cu maşina plonjând în apă fără vreo intenţie de a frâna. În scurt timp, Andy House a fost acuzat de fraudă în asigurări şi a ajuns să stea 10 luni într-o închisoare federală. După acel incident maşina a fost dusă într-un atelier pentru estimări, unde a stat un timp foarte îndelungat aproape uitată. Când a ieşit din închisoare, Andy House era oficial deţinătorul acelui Bugatti, care nu fusese oficial implicat într-un accident, deci avea istoria oficial curată. El l-a vândut la un dealer de maşini exotice, care a fost suficient de iraţional încât să ia un împrumut de 980 mii dolari SUA ca să cumpere maşina defectă şi să aibă bani şi de repararea ei consistentă sau reanimarea ei, mai bine zis. Dar cumpărătorul a intrat în curând în faliment, şi apucase doar să vopsească jumătate de maşină în alb. După faliment, banca a luat maşina defunctă. Dar toată perioada asta Bugatti stătea la acelaşi mecanic, în acelaşi atelier unde fusese adusă după inundare. Şi pentru că mecanicul pretindea că are facturi de 700 mii dolari neacoperite de la precedentul proprietar, banca a decis să-i dea maşina aşa cum era, ca să iasă chit.
Acel mecanic a vândut maşina la un om din Texas, care voia s-o restaureze, dar aici dânsul a avut pate de o surpriză. Bugatti ştia despre istoria acestei maşini şi i-a spus clar că sub nici o formă nu-i va vinde cablaje sau orice altă piesă pentru restaurarea acestei maşini. Cu istoria ei, ea trebuie distrusă şi atât. Bugatti nu voia ca alt cumpărător să ajungă să posede vreodată acest Veyron şi să afle că uzina a fost câtuşi de puţin complice la reabilitarea lui. Asta da, atitudine de uzină!
Asta a făcut ca texanul să-l roage pe mecanic să scape de acea maşină, care a ajuns apoi să-l roage pe primul proprietar să-l ajute s-o vândă şi în final în 2019 maşina ajunge să fie expusă la vânzare pentru doar 300 mii dolari SUA. Se pare că de atunci şi până în 2020 maşina a mai avut tentative de vânzare, pentru ca în 2020 s-o cumpere un proprietar de alte câteva Bugatti, care vindea şi piese online pentru ele. Veyron-ul înecat ajunsese într-o stare oribilă — plin de coroziune, cu turbine ruginite, iar ele sunt 4 la număr, şi cu caroseria vopsită din nou în negru. Într-un cuvânt, era un morman de fiare.
Totuşi, acest proprietar de alte Bugatti, avea o istorie pozitivă la uzină şi i-a convins că va restaura maşina pentru uz propriu şi că acel cod VIN poate fi introdus într-o listă clară, încât orice eventual cumpărător să ştie istoria maşinii. Aşa că Bugatti s-a lăsat convins să-i vândă piese, inclusiv tot setul nou de cabluri, care era imposibil de obţinut altfel.
Aşa că acest Bugatti înecat în 2009 abia acum, în perioada 2020-2021 îşi cunoaşte perioada de renaştere. Dar e o muncă usturător de costisitoare şi e greu de înţeles dacă proprietarul său va considera în final că efortul a meritat. Numai sistemul audio Burmester, care e pe bază de fibră optică în Veyron, costă 100 mii dolari şi trebuie înlocuit integral, pentru că e total defect la exemplarul înecat. Iar după aia anvelopele costă 22 mii dolari, un service normal costă circa 20 mii dolari, cu schimburi de ulei şi filtre şi asta fără a lua în considerare piese şi lucrări majore.
Vezi în video-ul de mai jos toată istoria incredibilă a acestui Bugatti şi mai multe imagini cu starea sa curentă.
0
46,029
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!