(VIDEO) Momentul unui accident produs în Chişinău şi dilema sensului giratoriu de diametru mic din sectorul Râşcani

10 August 2021, 16:54
Redacţia PiataAuto.md
Un accident aparent obişnuit a fost surprins săptămâna trecută în Chişinău, la intersecţia cu sens giratoriu de la bd. Moscova, str. Kiev, str. Bogdan Voievod şi Alecu Russo. Totuşi, modul în care s-a produs accidentul ridică nişte semne de întrebare.
În video-ul pe care l-am primit la redacţie de la un vizitator, se poate vedea cum un BMW a intrat în sensul giratoriu dinspre bulevardul Moscova. La câteva clipe distanţă, o Toyota Prius V de taxi a intrat în acelaşi sens giratoriu dinspre Bodgan Voievod. Doar că imediat ce BMW-ul a intrat în sensul giratoriu, acceleraţia acestuia l-a adus foarte repede aproape de Toyota care intra şi ea în intersecţie. În rezultat, s-a produs accidentul, Toyota a făcut o rotaţie la 180 grade având partea laterală stânga avariată, iar BMW-ul s-a ales cu partea frontală afectată.
Fireşte, cine e vinovat e cât se poate de clar aici: Toyota nu a cedat trecerea din partea stângă, atunci când a intrat în sensul giratoriu şi nu mai pot exista alte interpretări legale, or, nici BMW-ul nu avea peste 50 km/h. Dar, în acelaşi timp, există o posibilă problemă de infrastructură aici, care ar trebui să ne facă pe toţi să fim mult mai precauţi în această intersecţie: diametrul foarte mic al acestei intersecţii, în comparaţie cu fluxul de trafic de aici.

Ca un sens giratoriu să funcţioneze şi să se autoregleze corect, diametrul său trebuie să fie suficient de mare încât de la intrarea unui automobil într-un braţ al său şi până la ajungerea în alt braţ, un alt automobil de pe următorul braţ să-l poată observa executând acea manevră. Dacă cercul de pe interior e prea mic, intersecţia care părea pustie şi care-ţi permitea începerea manevrei tale devine brusc aglomerată şi tot tu devii vinovat că te aflai în calea maşinii ce a reuşit între timp să intre în intersecţie şi să ajungă la următorul braţ. Diametrele mici pot funcţiona doar la străzi mici, între cartiere, cu trafic redus.
Totuşi, intersecţia asta are această deficienţă de proiectare de mult timp, iar după ultimele amenajări s-a dorit lărgirea ei la maxim, pentru diminuarea problemei. Mai mult de atât nu există pur şi simplu spaţiu. Respectiv, şoferilor le rămâne doar să ţină cont de acest specific şi odată ce au intrat în intersecţie să menţină o viteză mai redusă până la ieşirea de pe sensul giratoriu, astfel încât traiectoria lor să devină mai previzibilă şi mai sigură pentru toţi ceilalţi. Or, mai ales într-o asemenea intersecţie aglomerată, tot noi suntem cei care ar trebui să trebui să avem poate mai multă înţelegere pentru toţi ceilalţi care o traversează şi să ne ajutăm reciproc la evitarea situaţiilor de risc.

Tu ce părere ai? Există o problemă cu această intersecţie sau ţine doar de un comportament mai prudent al şoferilor când o traversează?

Vezi mai jos şi momentul accidentului despre care am vorbit mai sus.
0
6,309
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!