(VIDEO) Noul camion Kamaz K5 din Rusia a fost exploatat 50 mii km şi a scos la iveală primele probleme

29 August 2021, 12:24
Redacţia PiataAuto.md
Uzina rusească de camioane Kamaz, renumită în toată lumea mai ales datorită performanţelor excepţionale la raliul Dakar de 20 de ani încoace, are un nou model de top, cu care se mândreşte mult de tot. E vorba de noul Kamaz K5 54901, un cap tractor de top, care vine să concureze cu modelele de curse lungi de la producători consacraţi europeni. Şi deoarece Daimler e unul din acţionarii minoritari principali la Kamaz, noul model de camion are în el multă experienţă şi componente adaptate de la Actros, dar în acelaşi timp a fost puternic localizat şi adaptat, astfel încât platforma propriu-zisă nu e identică celei germane, ci doar inspirată de la ea, cum zic creatorii săi.
Ei bine, proprietarul unei companii de transport din Rusia, tot el şi autor al unui canal de YouTube popular în rândul profesioniştilor de camioane, a solicitat mai multe luni în urmă de la Kamaz un asemenea K5 de test, pentru a-l testa în condiţii reale de muncă. A primit un camion K5, pentru care a primit şi undă verde să-l exploateze în regim absolut normal de muncă profesionistă, cu condiţia de a-l deservi doar la service-uri oficiale. Între timp, camionul a parcurs 50 mii km în flota companiei, muncind în condiţii reale, iar acest interval a fost suficient pentru a scoate la iveală primele probleme.
Aşadar, în cei 50 mii km cea mai gravă problemă apărută a fost la buloanele mari de fixare a cabinei de cadru. Unul a căzut, altul şi-a pierdut piuliţa, făcând cabina să vibreze în lipsa fixării propriu-zise şi generând un risc real că în cazul unui accident, cabina s-ar fi desprins de camion pur şi simplu. Au mers la un service, unde un bulon identic nu exista, şi li s-a pus ceva temporar. Tot acolo li s-a explicat că motivul unei asemenea situaţii ar fi fost faptul că maşina a fost ridicată direct de la uzină şi n-a trecut pregătirea pre-vânzare, pe care o fac de obicei dealerii locali.
O altă piuliţă nefixată bine de uzină a dat probleme la sistemul de aer condiţionat, întrucât se generase o scurgere de agent de răcire. Un alt furtun prost fixat de uzină a generat o scurgere la sistemul de servodirecţie, cu notificări şi probleme corespunzătoare.

Motorul în sine, spune proprietarul de companie, e unul foarte plăcut de condus şi n-a creat probleme pe partea mecanică. Pe partea de electronică, senzorul motorului, prevăzut să anunţe despre nivel prea mic de ulei, dă uneori erori şi trimite mesaje eronate despre nivelul scăzut de ulei, fapt care se infirmă apoi printr-o verificare fizică a nivelului.
O altă problema a fost relevată de faptul că anvelopele din faţă au început a manifesta uzură neuniformă. S-au verificat apoi unghiurile de aliniere geometrică şi s-a descoperit o aliniere greşită, care a fost corectată.

O problemă ce vine dintr-un calcul greşit la proiectare a fost identificat la bucşele de la barele de direcţie la puntea faţă. Aceste bucşe sunt situate prea aproape de partea internă a anvelopei şi când aceasta dă peste denivelări de asfalt şi-şi modifică forma, atinge bucşa şi o roade. Respectiv, uzura are loc foarte rapid, în materie de câţiva zeci de mii de kilometri, în locul a sute de mii. Cei de la Kamaz au zis că au descoperit şi ei problema asta şi au reproiectat deja puntea faţă, care va elimina această problemă.
Toate celelalte probleme care au mai fost în primii 50 mii km au ţinut în special de alte elemente de caroserie care au fost prost fixate de uzină.

O lată problemă vine cu etanşarea uşii şoferului, pe partea superioară a ei adunându-se nisip sau praf, iar când deschide şoferul uşa, dacă e niţel vânt, acel nisip sau praf adunat îi vine în faţă.

Au mai fost mici probleme cu sistemul multimedia, care s-au rezolvat printr-un update de soft. Din părţile bune, se poate spune că acest model de camion e destul de eficient în viaţa reală indicând un consum mediu efectiv de circa 27.0 litri/100 km. În video-ul de mai jos autorul mai povesteşte şi alte observaţii de exploatare din primii 50 mii km, impresii pe care le poţi asculta şi activând subtritre dacă ai nevoie.
Şi totuşi, există o mare întrebare aici. Văzând problemele ivite în exploatare în primii 50 mii km, n-am vrea să tragem noi o concluzie, dacă aceste probleme sunt multe, grave, sau dimpotrivă sunt iertabile unui model nou de camion, dar am vrea să-i întrebăm pe cei care conduc camioane, care exploatează camioane şi poate au de-a face cu tot soiul de alte mărci — Mercedes-Benz, Volvo, Renault, DAF, MAN, Iveco, Scania, etc — cum vă pare vouă această listă de probleme? Se întâlnesc asemenea situaţii şi la alte camioane ale unor mărci europene sau americane? Sau e ceva ce l-ar mira şi îngrijora pe orice şofer de camion?
1
29,124
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!