(VIDEO) Probabil cel mai neînţeles şi genial offroader lansat în ultimii ani: Morgan CX-T

14 August 2021, 15:47
Ilie Toma
Într-o lume auto tot mai conformistă, în care până şi mărcile care concurau intens odinioară au ajuns să lanseze maşini atât de similare încât parcă le croiesc una după cealaltă, de curând s-a produs un mare bum. A fost lansat cel mai neînţeles, ilogic, iraţional, neaşteptat şi totodată genial offroader din câte s-au lansat probabil în ultimii 10 ani cel puţini. Îi spune Morgan CX-T şi cu siguranţă e total diferit de SUV-ul ăla obişnuit, cu care să-ţi duci copii la şcoală.
Noi avem un ataşament aparte pentru marca britanică Morgan, pentru că mai mulţi ani în urmă le-am scris direct pentru a le testa câteva modele. Am ajuns să le vizităm uzina mică şi să vedem cu oamenii de acolo băteau cu ciocanele în lemn şi produceau maşini prin metode atât de arhaice, încât nimeni nu le mai prea foloseşte în lume. Şi asta pentru că esenţa maşinilor Morgan e una absolut incredibil de conservatoare — unele au acelaşi şasiu tubular gândit decenii în urmă, aproape un secol în urmă, iar altele încă mai folosesc lemnul în structura lor. Am ajuns atunci să testăm Morgan 3 Wheeler şi Morgan Plus 8 şi au fost probabil două teste drive pe care nu le vom uita niciodată. Tocmai de asta, când am văzut ieri primul offroader lansat vreodată de Morgan, cu aspect ce aduce foarte mult a acel Plus 8 clasic, am scuturat de câteva ori din cap, să mă asigur că nu visez.
Foto: imagine de la vizita noastră la fabrica Morgan din Marea Britanie, anul 2013

Nu visam. Uzina aia britanică tradiţionalistă a luat practic acelaşi şasiu tubular folosit cândva şi la Plus 8, iar mai târziu şi la Plus 4, şi l-a vrăjit pentru a-l transforma într-un capabil de offroad. Deşi în ultimul secol a fost cunoscut mai ales pentru producţie în număr mic de maşini sport excentrice, Morgan şi-a amintit acum că prin 1911 participa cu maşinile sale la un fel de curse trial, prin offroad. Dar, fireşte, n-aveau pe cine întreba despre experienţa de acum 110 ani, aşa că au apelat la o companie britanică, specializată în pregătirea maşinilor pentru raliul Dakar. Le spune Rally Raid şi anume ai au venit cu experienţa lor ca să poată fi creat acest offroader nebunatic.
Aşadar, ce avem în rezultat? Ei bine, cei de la Morgan au creat un offroader cu tracţiune spate şi gardă la sol mărită, cu un aspect numai bun de filmul Mad Max, la drept vorbind. Cine se apucă de făcut un offroader cu tracţiune doar pe două roţi, vei spune? Cine vrea să se distreze în offroad! Iar întrucât Morgan Plus 4 CX-T — că aşa-i spune modelului — e tot un automobil construit pe şasiu uşor tubular, comportamentul lui în offroad ar trebui să fie asemănător unui buggy, dar cu curse de suspensie ceva mai mici.
Specialiştii de la Dakar au montat o suspensie din aia pe care o montează la bolizii din renumitul raliu, iar în rezultat acest Morgan se declară capabil de sărit prin offroad cu dârzenia unui Kamaz, având şi o gardă la sol de 23 cm.
Toată partea inferioară a fost acoperită cu tocmai 5 scuturi de protecţie, ca săriturile de offroad să nu-i dăuneze. Şi nebunia merge mai departe în construcţia acestui offroader britanic.
Cei de la Morgan au o tradiţie de a fi folosit motorul V8 de 4.4 litri de la BMW pentru modele de-ale lor încă de prin anul 2000, iar acum, deşi noul lor offroader nu are tracţiune integrală, au luat un diferenţial spate de la sistemul xDrive de la BMW. Secretul acelui diferenţial e că acesta poate fi dirijat electronic, cu ajutorul senzorilor şi softului, iar ei au recalibrat softurile aşa încât să-l poată folosi la tracţiunea lor spate pentru performanţă de offroad. Astfel, acesta poate opera complet liber, sau blocat parţial, la 45%, cu o variaţie limitată între distribuţia dintre roţi. Iar în caz de offroad dificil, există şi un regim care blochează complet diferenţialul, livrând cuplu identic către ambele roţi. Şi ştii, acest blocaj şi geometria maşinii ar putea să o facă mai capabilă în offroad decât multe alte maşini cu tracţiune pe patru roţi şi distribuţii complicate.
Eh, iar la nivel de motor, Morgan a făcut uz de un acord recent semnat tot cu BMW, prin care au preluat şi un motor de 4 cilindri de la bavarezi, pentru modelul standard Plus 4. E un benzinar turbo de 2.0 litri, cu 255 CP şi 400 Nm la activ.
Ce mai, e un offroader ca nici unul altele. Şi aproape nici unul dintre noi nu ni l-am cumpăra niciodată, pentru că e total lipsit de orice noimă de practicism şi logică. Dar offroader-ul ăsta e făcut exact pentru a fi ilogic şi demenţial, să-l poţi cumpăra ca şi cea mai absurdă achiziţie a vieţii, iar după asta să exclami de fericire când îţi tremură corpul prin offroad, iar praful îţi acoperă toată faţa cu excepţia zonei ochilor, pe care ţi-o vei acoperi cu ochelari din ăia clasici, de piele! Şi vei merge exclamând în hohote, în toată nebunia asta, zicând că uneori viaţa merită savurată în cel mai nebunesc mod posibil!
Dar, lista de curajoşi care-şi vor fi cumpărat un asemenea Morgan va fi ilogic de scurtă. Doar 8 oameni din toată lumea. După ce-au muncit atâta la modificările acestei maşini, au şi anunţat că vor produce doar 8 bucăţi. Ce-o fi fost în capul lor, nu ştiu. Dar, deşi un asemenea Morgan CX-T costă 170,000 lire acum, ştiu sigur că-n vreo 20 de ani unul de ăsta va putea fi vândut uşor cu jumătate de milion sau chiar un milion şi mai mult. E, practic, o maşină de colecţie încă înainte de a se fi produs.
0
1,446
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!