Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Un Lexus IS abandonat, readus la viaţă cu o agrafă de un vlogger din SUA, apoi adus la stare perfectă cu o curăţare a motorului

2 August 2021 - 16:16
Redacţia PiataAuto.md
Uneori problemele complicate ale unui automobil au o rezolvare simplă. Însă nu toţi ştiu unde să caute sursa problemei şi, respectiv, rezolvarea simplă. Şi asta e valabil adeseori şi în cazul unui service oficial, când ţi se spune că trebuie înlocuită o jumătate de maşină, când de fapt esenţa e mult mai simplă. Un vlogger american, tocmai a avut o epopee interesantă şi elocventă cu un Lexus IS.
E vorba de un Lexus IS 250 din generaţa a doua, cu numele de cod XE20. Motorizarea 250 era una de ently-level pentru model IS, însă la japonezi enty-level însemna un V6 de 2.5 litri pe atunci, care livra 205 CP! Îmi amintesc că o testasem când era încă producţie, după facelift, şi pe atunci spuneam că se conduce cel mai savuros şi informativ dintre toţi concurenţii săi direcţi — C-Class, Seria 3 şi A4.
Ei bine, dar orice motor şi orice maşină, oricât de bună ar fi, are nevoie de o îngrijire corectă şi un pic de dragoste, care să te împingă s-o îngrijeşti. Un american, însă, şi-a cam neglijat exemplarul său, atât de mult, încât starea maşinii a ajuns să se deterioreze, iar la un moment dat maşina nu a mai pornit, iar el a parcat-o în curtea surorii sale, unde a mai stat aproape doi ani nemişcată. Maşina a ajuns practic abandonată, fără ca cineva să vrea să o readucă la condiţia bună, iar într-un final, acum, în iulie, americanul s-a gândit să scape pur şi simplu de ea, întrucât sora sa îi ceruse s-o evacueze din curtea ei.
Aşa că l-a contactat pe un vloggerul american priceput în ale mecanicii, despre care noi am mai scris anterior că meşterise cu propriile mâini un Mercedes AMG W211. Proprietarul Lexusului i-a povestit de starea maşinii şi i-a propus un târg: dacă vloggerul vine la locul aflării maşinii şi o poate porni acolo, în curte, prin orice metode vrea, atunci primeşte gratuit maşina să facă ce vrea el cu ea. Vloggerul a acceptat provocarea şi a declarat că dacă-i reuşeşte încercarea, o va aduce într-o condiţie bună, o va vinde, iar banii îi va dona pentru cauze nobile.
Zis şi făcut. Vlogger-ul a venit în curtea unde se afla Lexus-ul şi a început tentativele de readucere la viaţă ale acestuia. A fost nevoie de a se lupta un pic cu cheia descărcată, apoi şi-a dat seama că maşina îi tot spune să apese frâna ca să poată porni cu cutia automată. Pedala era apăsată, dar maşina nu simţea asta. Respectiv, s-a suspectat o problemă la senzorul pedalei. O aplecare, o desfacere a acelui model şi o conectare a unei simple agrafe pentru a face maşina să înţeleagă că pedala e apăsată. În rezultat, Lexus-ul abandonat a pornit, după câteva încercări.
Maşina a fost luată ulterior în garajul vlogger-ului, acesta a avut mult de muncă la partea electrică, or, acolo erau cele mai mari probleme, dar cu pricepere şi răbdare, le-a dus la bun sfârşit.
Apoi s-a apucat de motor. A suspectat că acesta ar scotea fum pentru că ar avea depuneri mari în galeria de admisie. Şi când a deschis cu propriile mâini măruntaiele acesteia, a fost frapat să vadă cât de multe depuneri erau acolo, semn al mentenanţelor neglijate pentru acest Lexus şi totodată un efect al injecţiei directe moderne.
În fine, cu doar câteva componente chimice şi câteva periuţe, a curăţat totul cu mâna sa. A mai făcut şi câteva curăţări de senzori la admisia de aer şi alte componente cheie. Dar totul s-a făcut simplu, în condiţii de garaj, doar cu ceva mai multă pricepere şi curaj. Ceea ce ar fi putut costa multe mii de dolari la un service oficial a costat doar nişte bănuţi pe piese şi componente comandate online şi timp dedicat maşinii.
În rezultat, motorul V6 al acestui Lexus a început a respira din nou din plin, sunând frumos şi împingând excelent. Noroc de ingineria maşinii, care a fost gândită pentru fiabilitate, şi a rezistat, astfel încât după îndepărtarea problemelor şi depunerilor, motorul chiar a revenit la o stare admirabilă!
Deci, uneori ceea ce pare ireparabil şi fără şanse merită atenţia unui mecanic mai priceput. S-ar putea ca problema să fie mult mai simplă, de fapt, cum a fost şi în acest caz! Vezi mai jos întreaga epopee în câteva video-uri.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter