Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Acesta e Kamaz Hercules, un camion de carieră, condus autonom sau cu telecomandă, produs în Rusia

10 Septembrie 2021 - 09:34
Redacţia PiataAuto.md
Se pare că cei de la Kamaz s-au pus serios pe treabă în a adopta noi tehnologii, or, am ajuns acum să vedem pe viu o promisiune anunţată acum câteva luni, dar care părea prea abstractă pentru a fi realizată. Acesta e Kamaz Hercules, sau Kamaz 6561 în numele său cifric, şi e un camion cu propulsie electrică, condus autonom! Da, un fel de Autopilot în lumea camioanelor!
Camionul e unul destinat lucrărilor din mine şi cariere, iar propulsia electrică e una ce primeşte energie de la un motor cu ardere internă, aşa cum se practică de mult timp la asemenea vehicule mari de carieră. Până şi Belaz-urile bieloruse practicau acelaşi concept de sistem încă 3 decenii în urmă, pentru că, la masele lor imense, e mai simplu să integrezi câte un electromotor în fiecare roată motrice, decât să faci arbori cardanici şi diferenţiale.
Noul camion Kamaz e unul uriaş, aşa cum se cuvinte mastodonţilor creaţi pentru carieră. Are 10.12 metri lungime, 3.43 metri lăţime, şi 4.03 metri înălţime. Cântăreşte 31 de tone şi poate transporta o sarcină de 40 tone. Viteza maximă pe care o poate dezvolta e de 50 km/h.
E impresionant faptul că noul model Kamaz are tracţiune 6x6, deci are trei punţi, toate fiind motrice! Energia vine de la un motor diesel R6, de 500 CP, care o poate trimite direct motoarelor, sau o poate stoca în baterii. Camionul recuperează energia la coborâre şi franare, stocând-o în baterii.
Cel mai impresionant, însă, e modul în care poate fi condus acest Kamaz. Camionul e burduşit cu camere video de jur împrejur, radare simple şi cele de tip LIDAR. Acestea îl ajută pe şofer, ca să se orienteze mai uşor când este în cabină. Însă, camionul poate fi condus şi de la distanţă, cu telecomandă, având imaginile de la camerele video afişate pe telecomandă. Deci, stai în biroul ditamai carierei şi teleghidezi un camion de 71 de tone ca şi cum te-ai juca în nisip, fiind un puşti! Iar dacă te plictiseşte şi de asta, îi permiţi pur şi simplu camionului să facă el toată treaba singur, dându-i punctele de destinaţie prin carieră. Iar el, cu sistemul său de condus autonom de nivel 5, se va descurca singur cu misiunea!
Kamaz anunţă că noul camion, cu exact aceste funcţii despre care am vorbit mai sus, va intra în producţia de serie în anul 2024, iar în prezent se pot da deja precomenzi pentru el.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter