Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Am ajuns şi la momentul în care Dodge va lansa un SUV creat pe baza unui model din China, cu motor de 1.5 litri

10 Septembrie 2021 - 15:12
Ilie Toma
Pentru mulţi dintre noi, când spui Dodge, îţi aminteşti de Charger şi Challenger, sau cel puţin de maşini de genul Durango, şi parcă şi auzi motoare mari, cu o performanţă ambalată în spirit rebel şi relativ accesibil. Dar, de când americanii şi-au legat soarta cu Fiat, iar ulterior au mai format şi Stellantis, marca Dodge pare să fie la coada absolută a priorităţilor, de rând cu Chrysler, şi singurele modele interesante care se mai lansează sunt, probabil, rodul unor ingineri care nu încetează să mai mai creadă în ea. Ceea ce urmează să se întâmple acum, însă, poate fi tratat ca un calcul raţional de business, dar inevitabil mult mai mulţi vor vedea în asta o decădere ruşinoasă a legendarei mărci americane.
Dodge va lansa, pentru prima dată în istoria sa, un SUV creat nu pe o platformă proprie sau una creată cu vreo marcă notorie, cum se întâmpla cândva când era parte din grupul Daimler Chysler. Nu, Dodge a ajuns să anunţe lansarea unui SUV, creat pe baza unui SUV chinezesc, şi anume GAC GS5. Iar modelul Dodge nu va fi decât un badge engineering, din informaţiile care există în acest moment — deci efectiv sa vor schimba doar emblemele şi mici detalii de design, de genul barelor de protecţie sau blocurilor optice. Până şi motorul va rămâne unul chinezesc, de 1.5 litri turbo şi 150 CP! Ce-ai făcut Dodge?
Foto: SUV cinezesc GS5, pe baza căruia a fost creat noul SUV Dodge

Dacă te întrebi cum de s-a putut ajunge la asta, află că grupul FIAT avea un acord semnat cu cei de la GAC încă din 2009, care prevedea crearea unei uzine deţinute în comun în China şi producţia unor modele derivate de pe platforme vechi ale Fiat şi Alfa Romeo. Aşa a ajuns să se producă în China un model bazat pe Fiat Linea, apoi şi un model bazat pe vechea Alfa Romeo 166, iar mai recent şi unul pe baza lui Dodge Dart. Şi iată că acum macazul se schimbă în direcţie inversă şi nu chinezii folosesc o platformă deja utilizată a americanilor sau europenilor, ci invers, Dodge va folosi platforma şi întreg SUV-ul GAC GS5.
E un SUV cu care chinezii se mândresc, într-un fel, dar totuşi, Dodge are în grupul său SUV-uri, spre exemplu minunata Alfa Romeo Stelvio! Oare nu era mai logic să se creeze un SUV Dodge cu adevărat bun pe platforma lui Stelvio? Un asemenea Dodge, cu motorul ăla delicios de 2.9 litri V6 biturbo, i-ar fi putut cuceri uşor pe nord-americani.
Dodge, însă, a ales să folosească platforma unui SUV cu tracţiune faţă şi cu motor de 1.5 litri turbo, cuplat cu o cutie de viteze arhaică, de 6 trepte. Ca să înmoaie criticile, cei de la Dodge au anunţat că vor vinde noul SUV doar în Mexic la etapa iniţială, după care se va decide asupra sorţii lui. Şi au mai anunţat că va exista în viitor şi un SUV creat pe baza Alfa Romeo, dar va fi pe baza viitorului SUV, Tonale, care va fi şi un plug-in hibrid. Dar, între timp, se pare că merg şi asemenea soluţii cârpite, ca şi cea anunţată acum.

Ce părere ai?
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter