Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Brabus lansează cel mai rapid SUV din lume, capabil să atingă 330 km/h, şi o face ca-n vremuri de cândva, mărind cilindreea

22 Septembrie 2021 - 12:14
Ilie Toma
Au fost vremuri când atelierele de tuning, şi mai ales Brabus, trebuiau să muncească de zor pentru a reuşi să crească puterea unui motor, iar una din cele mai temeinice metode era să se lărgească interiorul cilindrilor, mărind astfel capacitatea cilindrică a unui motor, iar odată cu asta se puneau pistoane noi, un arbore cotit nou — deci se muncea mult mai mult decât un simplu soft electronic, cum se întâmplă de cele mai multe ori în zilele noastre. Dar acum Brabus lansează o nouă creaţie, făcută exact ca-n acele vremuri de aur, când se lucra şi la mărirea cilindreei. Şi pentru că a făcut lucrurile atât de profund, noua sa creaţie a şi devenit cel mai rapid SUV din lume, capabil să atingă 330 km/h, devansându-l chiar şi pe Lamborghini Urus!
Noua creaţie se bazează pe Mercedes-AMG GLE 63S Coupe, dar cilindreea motorului V8 biturbo a crescut de la 4.0 litri la 4.5 litri. De fapt, sunt 4,407 cm cubi, dar cei de la Brabus îi aplică indicele de 4.5 litri. Motorul dezvoltă acum 900 CP şi ar putea livra un cuplu de 1,250 Nm, dar acesta a fost limitat electronic la 1,050 Nm. Motorul a primit pistoane forjate, noi biele, un nou arbore cotit, o nouă garnitură, două turbocompresoare noi şi noi canale de admisie şi colectoare. De asemenea, cei de la Brabus au mai instalat şi 3 pompe de combustibil, două de presiune normală şi una ajutătoare, ca fluxul de benzină în cilindri să fie din belşug, pe măsura performanţei.
Fireşte, s-a instalat şi un nou sistem de eşapament, dar un soft total nou de dirijare a motorului. E curios şi faptul că acum noul bolid cu siluetă de SUV Coupe va vrea să ardă doar benzină cu cifră octanică de... 102! Fireşte, acceptă şi 98, dacă nu ai de unde turna 102, dar nici într-un caz nu trebuie să alimentezi cu 95, pentru că ar fi mult prea slabă în comparaţie cu setările motorului!
În rezultatul acestor modificări demenţiale, SUV-ul ăsta imens, de 2.5 tone, accelerează de la 0 la 100 km/h în numai 3.2 secunde! Iar viteza maximă poate fi de 330 km/h, însă doar dacă alegi jante de 23 de ţoli şi plăteşti un pic deasupra, pentru dezactivarea limitei normale de 290 km/h, pe care o voi avea ceilalţi clienţi ai acestui Brabus. Parametrii ăştia îl clasifică pe noul Brabus drept cel mai rapid SUV de stradă din lume.
Atitudinea asta absolutistă e prezentă peste tot la acest model. Kit-ul de caroseire are elemente din fibră de carbon adevărată, calculate pentru aerodinamică şi aspect. Până şi jantele au structură din fibră de carbon şi o lasă aşa, expusă, ca să te mândreşti cu ea.
N-a fost omis nici un detaliu, iar ceea ce bucură cu adevărat este că toate materialele şi formele sunt autentice — ceea ce pare a fi carbon e carbon, ceea ce pare să aibă rol aerodinamic, chiar îl are. Nu e făcut nimic fals, doar pentru aparenţă. Şi anume de o asemenea abordare avea nevoie tuning-ul din zilele noastre.
Şi, dacă am tot spus că merge mai rapid decât Lamborghini Urus, e firesc să şi coste mai mult, nu? Brabus anunţă preţul foarte transparent, de fapt: 453,681.55 euro cu tot cu tva-ul german, dacă s-ar opta pentru întreg setul de opţiuni recomandat de ei. Deci, peste 450 mii euro pentru acest SUV coupe, dar e totodată cel mai rapid SUV din lume! Ah, da, vor fi produse doar 25 de exemplare, iar asta îţi garantează că investiţia aia uriaşă va creşte în timp, dacă vei şi păstra cu grijă bolidul.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter