Cel mai neaşteptat automobil de colecţie din Elveţia e un Hummer H1 cu telefon Nokia la bord şi un V8 imens sub capotă

13 Septembrie 2021, 21:21
Ilie Toma
Cu toţii ştim că elveţienii sunt printre cei mai rafinaţi colecţionari auto, iar prin garajele din Zurich sau din Alpi poţi găsi cele mai rare şi sofisticate modele, păstrate cu sfinţenie deceni la rând. Or, elveţienii aveau cultura colecţionării maşinilor încă din prima jumătate a secolului trecut, nemaivorbind de anii 60, 70 sau 80. Dar printre toate coupe-urile fascinante, printre toate rarităţile cu design ondulat, cel mai puţin te aştepţi să vezi un grotesc Hummer H1, care mai şi costă cât un Ferrari clasic!
Dar e cât se poate de adevărat. Acest model, considerat aproape grotesc de unii, a fost cumpărat şi exploatat cu grijă de către un elveţian, din 2005 încoace. Ceea ce vedem aici e un Hummer H1 Alpha, iar indicele Alpha semnifică ediţia cu inginerie perfecţionată şi cu motor diesel mai puternic a lui H1. Şi asta pentru că la început H1 avea un motor cam leneş, care era principala piedică în obţinerea de vânzări mai bune. Aşa că ulterior, cei de la Hummer s-au gândit să creeze o versiune desăvârşită, care să aibă, în sfârşit, tot de ce ar fi nevoie ca H1 să fie perceput ca un model demenţial şi dorit.
Aşa că sub capota lui Hummer H1 Alpha a ajuns un motor V8 Duramax diesel, de 6.6 litri, cuplat la o cutie de viteze automată Allison. Motorul livra 300 CP şi 705 Nm. Mai mult ca atât, la versiunea Alpha s-a folosit oţel mai rigid, pentru a spori rigiditatea torsională, iar diferenţialele au fost actualizate ca să emită mai puţin zgomot la rulare.
S-a schimbat şi mecanismul de direcţie, pentru senzaţii mai directe de condus. De asemenea au apărut jante mai stilate, iar odată cu ele s-a inclus şi un sistem de umflare automată a roţilor, din comenzi centralizate, dintr-un compresor de aer.
Maşina arăta mult mai agresiv, iar culorile metalice îi confereau un aspect de offroader brutal, cu caracter premium. Apropo, un asemenea Hummer H1 Alpha cântărea la gol 3,428 kg, iar masa totală era de 4,670 kg! Deci, aveai nevoie de permis de categoria C, de camion, ca să-l conduci legal!
Când era nou, un asemenea Hummer H1 Alpha putea fi cumpărat în SUA cu un preţ cuprins între 120 mii şi 135 mii dolari. În Europa, mai ales în Elveţia, taxele adiţionale măreau preţul final şi mai mult. Şi totuşi, elveţianul proprietar al acestei maşini a ţinut să şi-l cumpere, ca o jucărie de colecţie. Şi l-a exploatat pe bune ca pe o maşină de colecţie, întrucât timp de 16 ani a parcurs cu el doar 31,640 mile, adică echivalentul a circa 51 mii km.
Iar mai elocventă dovadă a grijii de care a beneficiat această maşini e însăşi aspectul ei, de perfecţiune absolută. Nu găseşti nici un punct de lipsă de curăţenie pe ea, cel puţin, ca să nu mai vorbim de rugină sau urme de mentenanţă precară.
Ba chiar, la interior, mai găseşti acelaşi telefon Nokia, care venea odată cu maşina asta, ca opţiune. Şi el lucrează, încă! Se potriveşte perfect, deci, Hummer-ul şi Nokia — ambele un pic învechite moral, dar ambele pătrăţoase şi indestructibile!
Şi pentru că vorbim de Elveţia, există o crte de service detailată cu toate vizitele pentru deserviri tehnice, dar şi o mulţime de facturi adunate în arhiva de documente. Apropo, asemenea Hummer-uri H1 Alpha nu s-au produs foarte multe. De fapt, numai 729 exemplare H1 Alpha au fost produse în total!
Cât costă acest Hummer H1 în Elveţia? Extrem de mult. Mult mai mult decât am fi aşteptat! De fapt, el se va vinde în câteva zile la o licitaţie din St. Moritz a celor de la RM Sotheby’s, iar preţul estimat este între 100,000 şi 150,000 franci elveţieni, adică între vreo 90 mii şi 135 mii euro. Dar, viitorul cumpărător va mai avea de plătit şi un procent adiţional pentru licitaţia în sine, care va fi de 15% dacă preţul nu sare de 200,000 franci şi de 12.5% dacă preţul final va fi mai mare.
Ce crezi, se va găsi cineva să dea asemenea bani pe acest Hummer H1 Alpha din Elveţia?
0
5,303
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!