Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Din cauza lipsei de şoferi, primele camioane autopilotate, pe baza lui Mercedes Actros, vor începe a transporta mărfuri în Rusia

16 Septembrie 2021 - 13:26
Redacţia PiataAuto.md
În timp ce o mare parte din ţări sunt sceptice sau foarte precaute cu tehnologiile de autopilotare a vehiculelor, Rusia pare să facă un paşi extrem de curajoşi, aproape neverosimili în această direcţie. După ce acum câteva săptămâni un serviciu de taxi a anunţat că va implementa primele taxiuri autopilotate în interiorul unui carter din Moscova, acum o altă companie anunţă că va pune pe drumurile publice primele camioane fără şofer, care vor transporta mărfuri, în regim autonom.
Acest anunţ pare de-a dreptul uluitor, dacă e să ne gândim că infrastructura drumurilor din Rusia e una din cele mai proaste din câte ne putem imagina, la nivel de ţară, şi ne-am întreba ce ar face camioanele prin gropi, prin lipse de marcaje sau prin situaţii atipice de trafic. Deocamdată compania care a anunţat acet proiect, BaseTraCK, nu oferă un răspuns la această întrebare, însă menţionează totuşi că în prima fază camioanele autopilotate vor parcurge un singur traseu, unul din cele mi bine amenajate din Rusia, pe nume M11, care leagă două cele mai mari oraşe ale sale — Moscova şi Sankt Petersburg.

Aceştia au anunţat că ei sunt dezvoltatorii şi integratorii de soft necesar pentru sistemul de autopilotare şi au echipat deja mai multe camioane Mercedes-Benz Actros 1845 cu senzorii necesari şi, respectiv, softul necesar. Noul serviciu de transport al mărfurilor va fi lansat chiar în acest an şi la etapa iniţială va presupune şi prezenţa unui şofer, care să monitorizeze sistemul, după care, când vor exista suficiente date pentru a fi demonstrată adaptabilitatea la condiţiile reale de exploatare, camioanele vor cursa singure, fără şofer.
Autorii ideii spun că vor vinde ulterior întreg pachetul de senzori şi soft pentru camioane, iar astfel orice companie de transport îşi va putea echipa camioanele cu acest sistem, la un preţ de puţin peste 1,000 dolari SUA. Graţie lui, ar creşte şi eficienţa în consum a camioanelor, cu circa 30%, declară cei de la BaseTraCK. Totuşi, principala motivaţie a dezvoltării lui ar fi criza de şoferi pe care o simt companiile din Rusia. Iar noul sistem le va permite companiilor, pentru doar 1,000 dolari, să înlocuiască un şofer sau să nu mai fie nevoie să caute unul.

Fireşte, ceea ce vedem aici e o etapă de start, aplicabilă pentru un prim traseu predefinit. Dar, direcţia e una cât se poate de clară. Ce crezi, vom ajunge la ziua în care camioanele se vor conduce absolut singure, iar meseria de şofer de camion să fie una strâmtorată doar la nişte activităţi specifice? Adică, dacă Rusia aplică deja camioane conduse autonom, e clar că tehnologia nu mai e una de viitor, ci una de aici, de după colţ, într-un viitor mult mai apropiat decât am crede.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter