Furturile de componente auto sunt atât de banale în Chişinău, încât uneori poliţia nici n-ar mai vrea să vină la faţa locului

2 Septembrie 2021, 09:31
Redacţia PiataAuto.md
Din păcate, cu toţii ştim că în Chişinău furturile de componente auto sunt un fenomen des întâlnit, iar cel mai des hoţii se dovedesc a fi minori, care nu prea pot fi traşi la răspundere legală, şi se aleg cu eliberări imediat după ce dau explicaţii la sectoarele de poliţie. Sunt şi excepţii, sunt şi operaţiuni frumoase ale poliţiei, cu rezultate de prindere a grupurilor de hoţi, ba chiar şi cu recuperare de bunuri, dar în unele cazuri lucrurile nu funcţionează aşa cum ar trebui.
Cazul despre care vorbim azi ne-a fost relatat în detaliu de un vizitator al site-ului, Vasile, care locuieşte pe strada Coca din Chişinău. Pe această stradă există un şir lung de locuri de parcare, pe o latură a perimetrului parcului Dendrariu, şi dacă ziua acolo spaţiile de parcare sunt folosite de vizitatori, atunci noaptea adeseori locatarii parchează acolo, absolut regulamentar de altfel. Doar că acea zonă şi-a câştigat deja faima, mai ales în ultimele săptămâni, de a fi scena furturilor frecvente de componente auto, mai ales pe timpul nopţii. Şi asta se întâmplă iar şi iar, atât de des, încât dacă la început poliţia reacţiona oarecum mai vioi la chemări, ieri dimineaţă de la celălalt capăt al firului li s-a spus să vină pur şi simplu victima la sediul sectorului de poliţie şi să scrie o cerere, că poliţiştii nu mai vin la faţa locului.
Deci, furturile s-au tot perpetuat în ultimele săptămâni, de fiecare dată o altă maşină căzând victimă. Vasile a simţit-o pe propria piele în noaptea spre 23 august 2021. Vine de obicei foarte târziu de la serviciu, pe la miezul nopţii, pentru că aşa îi e programul şi aşa a ajuns şi în acea seară, parcându-şi maşina. Dimineaţă şi-a găsit Kia cu ambele faruri faţă smulse, ambele faruri de ceaţă, plus o plasă de plastic de la bara de protecţie. A chemat poliţia, poliţia a venit, a documentat cazul şi atât. De atunci n-a mai avut nici o informaţie despre o evoluţie a anchetei.
Ieri dimineaţă, şi-a găsit cea de-a doua maşină a sa, un VW Golf, cu alte componente furate, de această dată fiind vorba de oglinzi. Din nou, a sunat la 112 pentru a chema poliţia să documenteze cazul şi, eventual, a lua amprente, a căuta eventual alte indicii pentru descoperirea cazului. Însă a fost sunat ulterior de la inspectoratul de poliţie, pentru ca poliţiştii să-i spună că nu mai are rost să vină ei la faţa locului, ci să vină deodată victima, să depună o plângere, şi totodată să se gândească la o sumă cât valorează oglinzile, pentru că va trebui introdusă în plângere ca valoare a pagubei. Vasile a insistat să vină cineva la faţa locului, însă până la urmă poliţiştii i-au zis să lase maşina acolo unde e şi să vină să scrie oricum plângere la sediul inspectoratului. „Am avut impresia că poliţiştii nu vor să facă nici măcar efortul de a se ridica din fotoliu şi să se deplaseze la locul comiterii faptei”, ne spune Vasile.
A mers el şi a depus plângerea. Pe la ora 12 a venit un poliţist şi a prelevat amprente, primul poliţist care a venit la faţa locului. Cazul a fost documentat, iar de aici încolo urmează, probabil, o altă perioadă de aşteptare, neştiut de lungă.
Timp de nici două săptămâni, deci, Vasile s-a ales cu două furturi la cele două maşini ale sale şi în acelaşi timp spune că e revoltat de două lucruri esenţiale. Unul din ele e că zona nu e patrulată niciodată de poliţie, întrucât ori de câte ori vine la aceleaşi ore nocturne, niciodată n-a dat peste vreo patrulă. A doua, poate şi mai revoltătoare, este că la 800 metri mai sus poţi vedea aproape în fiecare zi echipaje de poliţie cu radare, care vânează şoferi şi pun amenzi, dar pentru a asigura ordinea publică 800 metri mai jos — nu există efectiv suficient de poliţişti, zice Vasile.
Este oare această manieră a poliţiei de a procesa asemenea cazuri una normală, obişnuită? Poate au deja poliţiştii un mecanism eficient de lucru pe care publicul nu-l înţelege? Aşa se întâmplă întotdeauna, aşa e în limitele instrucţiunilor fireşti pe care le are implementate poliţia? Poate e o problemă de sistem, de dotare a poliţiştilor, de insuficienţă de resurse din partea statului, încât aceştia sunt nevoiţisă prioritizeze cazurile? Îi îndemnăm şi pe ceilalţi şoferi care au fost poate victime în cazuri similare, să ne spună experienţa lor, dacă a fost la fel sau dimpotrivă, dacă a fost diferită. Şi îi îndemnăm la fel de deschis şi pe poliţişti să ne scrie, în comentarii sau în privat, poate au mult mai multe de spus despre metodele de muncă şi despre problemele din munca lor. Cert e că fenomenul acestor furturi are o amploare prea mare pentru a fi neglijat, iar ceva trebuie cu siguranţă făcut.
1
3,165
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!