Maşina japoneză care a trăit 45 de ani în Alpii elveţieni: o superbă Toyota Corona Mark II, scoasă la vânzare în condiţie impecabilă

15 Septembrie 2021, 21:37
Ilie Toma
Se zice că oamenii care trăiesc la munte îmbătrânesc mai lent şi arată mai bine la o vârstă înaintată. Văzând această Toyota, însă, ai putea spune că acelaşi lucru e valabil şi pentru automobile.
E o Toyota Corona Mark II, fabricată în 1976. În acei ani, acesta era unul din modelele principale cu care Toyota era prezentă pe continentul european, fiind acel sedan de talie potrivită, la un preţ decent, care să fie pe placul celor mai multe familii. Existau şi versiuni break, apoi a apărut chiar şi coupe, aşa că Toyota Corona era un soi de model cu adevărat esenţial pentru vânzările europene ale mărcii nipone.
Maşina asta are sub capotă un motor de 2.0 litri, iar ăsta era cel mai puternic motor pe care-l putea avea Corona la vremea aia, având indicele 18R. El livra 88 CP şi 152 Nm din cei 4 cilindri ai săi şi era un propulsor de vis pentru maşina asta. De fapt, primul proprietar a luat-o într-o dotare maximă, Deluxe, pe atunci, aşa că pe ea se regăsesc cam toate dotările care puteau exista la acea vreme pe Corona.
Cutia de viteze e una manuală, cu 4 trepte, iar tracţiunea, în mod tradiţional, e una pe puntea spate. Acolo e o punte rigidă, fixată pe arcuri şi amortizoare, la care se mai adaugă şi o bară transversală de stabilizare. Maşina are aplicată o protecţie anticorozivă care a ajutat-o să ajungă într-o stare impecabilă până azi.
Şi e interesant că această Toyota Corona a fost importată şi vândută în Elveţia în anul 1976 de către un dealer din orăşelul Schwyz, din cantonul cu acelaşi nume. E un oraş înconjurat de lacuri de o parte şi de munţi înalţi la sud şi la est, iar Toyota şi-a dus întreaga sa existenţă de 45 de ani prin aerul curat al Alpilor elveţieni.
Din 1976 şi până în 2012 a fost în proprietatea acelei familii, fiind exploatată mai mult decât lejer. Apoi al doilea proprietar, tot din Alpi, a ţinut-o până în 2020, când i-a vândut-o actualului, care mai parcurs cu ea doar 500 km într-un an. În total, această Toyota are parcurşi doar 118,000 km.
Iar partea aproape incredibilă e starea sa impecabilă şi originală, nerestaurată, în care se află azi maşina. După cum spune proprietarul său, astăzi e pur şi simplu imposibil să mai găseşti pe undeva o Corona Mark în asemenea stare autentică, atât de bine păstrată estetic şi mecanic.
Şi într-adevăr, habitaclul e în stare perfectă, încât aproape că nu-ţi vine a crede că bordul acestei maşini are 45 de ani! Cum, cum poate o maşină de aproape jumătate de secol să arate atât de bine?
În fine, vânzătorul pretinde că are toată colecţia de acte doveditoare ale parcursului şi istoriei de la proprietarii precedenţi. Şi chiar dacă atunci, cândva, Corona n-a fost un model produs în număr mic, faptul că acest exemplar s-a păstrat atât de bine vreme de 45 de ani, îl face deja un exemplar valoros de colecţie.
Şi partea la fel de uluitoare e că această maşină merge şi azi la fel de bine de parcă ar fi fost exploată în regim curent. O porneşti şi pleci oriunde, fără grijă specială, fără defecte. Un model nemuritor, cu fiabilitate din aia, cum era cândva!
Şi cât crezi că poate costa o asemenea Toyota de colecţie? Ei bine, ea se vinde cu 19,000 franci elveţieni, deci cam vreo 17,500 euro Aşa excepţională cum e, aşa unică în starea în care a fost păstrată! Şi asta pentru că acei colecţionari cu bani mulţi nu prea-şi opresc privirile la sedanuri Toyota din aceşti ani, de aia valoarea ei nu poate creşte prea mult. Dar, pentru un pasionat de maşini japoneze clasice, care vrea să se pricopsească cu ceva sofisticat şi unic, această Toyota ar putea fi exact modelul căutat!
0
9,568
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!