Primarul de Chişinău vrea benzi dedicate transportului pe mai multe străzi mari din capitală

7 Septembrie 2021, 09:57
Redacţia PiataAuto.md
Primarul Chişinăului, Ion Ceban, a anunţat ieri că-şi doreşte benzi dedicate transportului public pe mai multe străzi mari din capitală, după modelul aplicat acum un an pe strada Puşkin şi mai recent pe străzile Bodoni, Constantin Tănase şi Grigore Vieru. Primarul a anunţat şi care ar putea fi străzile unde vor apărea noi asemenea benzi în viitorul apropiat.
Astfel, străzile vizate au la bază crearea coridoarelor de trecere mai rapidă pentru cele mai importante rute de transport public şi sunt următoarele: Calea Ieşilor, Ştefan cel Mare, Ciufea, viaductul dintre Centru şi Botanica, strada Alba Iulia, Ion Creangă, Mircea cel Bătrân şi bulevardul Renaşterii în zona circului.
Scopul acestor benzi e să asigure fluidizarea şi mai eficientă a transportului public, în contextul în care tot mai multe troleibuze şi autobuze au intrat în dotarea regiilor de transport, cifra lor urmând să ajungă la 240 de unităţi până la sfârşitul anului. De asemenea, fluidizarea autobuzelor şi troleibuzelor pe aceste benzi dedicate ar putea atenua şi o posibilă problemă viitoare, atunci când la 1 septembrie 2022 ar urma să fie scoase din circulaţie microbuzele mici de pasageri.
Ieri, înainte ca primarul să facă acest anunţ, Regia Transport Electric Chişinău, cea care gestionează transportul public pe bază de troleibuze în capitală, a publicat o analiză statistică ce arată în cifre impactul noilor benzi de circulaţie din Chişinău pe doar câteva străzi principale. Aceştia au constatat că regia a putut să-şi respecte orarul mult mai eficient, troleibuzele au petrecut mai puţin timp în ambuteiaje şi, datorită la asta, au scăzut simţitor costurile asociate consumului de electricitate. Totodată, aceştia au un indicator important, pe care-l numesc număr de curse pierdute lunar, aici intrând cursele care nu se mai fac deloc din cauza întârzierilor prea mari generate pe parcursul unei zile. Respectiv, dacă la începutul lunii 2019 acest indicator era de 1074 curse lunar, atunci în 2021, după aplicarea benzilor pe doar câteva străzi, indicatorul a scăzut la 453.
Deci, având aceste cifre şi acest context, numărul străzilor care vor avea benzi de circulaţie dedicate transportului public va creşte cu siguranţă în Chişinău.
0
1,136
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!