Producătorul de camioane Kamaz a creat primul autobuz cu propulsie pe bază de hidrogen din Rusia

7 Septembrie 2021, 13:39
Redacţia PiataAuto.md
Renumitul producător de camioane Kamaz a creat şi un autobuz acum, care e totodată şi primul autobuz cu propulsie pe bază de hidrogen din Rusia. Noul autobuz a fost dezvăluit de curând la o expoziţie dedicată vehiculelor mari, numită Comtrans, şi e un prototip, însă e unul gata de producţia de serie deja, după ce va trece o perioadă de testări pe străzile Moscovei.
Noul autobuz poartă numele oficial de Kamaz 6290 şi acesta beneficiază de un sistem de propulsie pe bază de pile de combustibil, care folosesc hidrogenul. Cu alte cuvinte, mişcarea este asigurată de un motor electric, care se alimentează din reacţia chimică a hidrogenului în pilele de combustibil, aşa cum au funcţionat cam toate vehiculele de acest gen de câteva decenii încoace, de când se jonglează cu această idee. Menţionăm cum anume are loc propulsia, pentru că-n decursul ultimului an Toyota a anunţat şi o metodă de a folosi direct hidrogenul în combustia internă a unui motor.
Aşadar, noul autobuz e pus în mişcare de un electromotor de 61 CP, dar care are un cuplu mult mai mare. Autobuzul poate atinge o viteză maximă de 80 km/h, iar autonomia asigurată de cele 4 rezervoare de hidrogen ajunge la 250 km, ceea ce ar fi suficient pentru o întreagă zi pentru majoritatea oraşelor. Fiind alimentat cu hidrogen, însă, plinul rezervoarelor durează în jurul a 5-10 minute, deci nu e problemă nici în oraşele unde autobuzele fac distanţe zilnice mai mari.
Foarte important pentru Rusia, cei de la Kamaz menţionează că noul autobuz pe bază de hidrogen poate opera în condiţii climaterice foarte dure, de la -40 la +40 grade Celsius. Autobuzul va urma un program de testare de circa un an, din 2022 până în 2023, după care, aducându-i-se eventuale perfecţionări, va fi pus în producţie.
0
2,821
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!