(VIDEO) Accident surprins pe strada Albişoara din Chişinău şi semafoarele asincrone de care nu s-a ţinut cont

18 Septembrie 2021, 08:52
Redacţia PiataAuto.md
Un accident relativ uzual, produs ieri în Chişinău, a scos la iveală un subiect pe care unii şoferi nu-l iau în considerare, atunci când virează în unele intersecţii. Şoferul vinovat în accidentul de ieri cu siguranţă nu a ţinut cont, iar în mediul online au apărut multe comentarii despre semafoarele asincrone, care ne-au făcut să publicăm acest video, cu o scurtă explicaţie despre acestea, care ar trebui să ne facă pe toţi să ţinem cont de ele în asemenea intersecţii.
Iar ecuaţia e simplă, de fapt. VW-ul Passat, care a virat stânga în acest accident, trebuia să cedeze trecerea vehiculelor din faţa sa, întrucât e vorba de o intersecţie semaforizată obişnuită. Dar Passatul a început mişcarea când a văzut culoarea schimbată deja în roşu la semaforul său, mizând pe faptul că maşina ce vine în direcţie inversă ar fi trebuit să oprească şi ea la culoarea roşie. Şi ea n-a oprit în acel moment, dar nu pentru că a încălcat vreo regulă de circulaţie, ci pentru că ea avea verde, încă. Şi explicaţia e în aceste regimuri de semaforizare pe care le numim asincrone.

Ele se aplică la mai multe intersecţii din Chişinău şi din alte oraşe ale lumii unde există un flux mare de automobile care virează stânga dintr-o singură parte a intersecţiei. Astfel, pe o parte culoare verde durează mai puţin, vehiculele opresc mai repede, iar de cealaltă verdele mai ţine 5-10 secunde în plus, suficient cât să permită unul flux mai mare de maşini să-şi efectueze virarea spre stânga în acel interval.
Exact aşa se întâmplă şi la intersecţia Albişoara şi Petru Rareş din Chişinău, foarte multe maşini virând de pe Albişoara la stânga pe Petru Rareş, motiv din care verdele durează mai mult pe acea parte a intersecţiei. Iar asta e şi explicaţia producerii acestui accident de ieri, surprins de o cameră de bord, în video-ul de mai jos. Înainte, în anii de demult, Chişinăul nu avea asemenea semaforizări, prin urmare ar fi util pentru toţi să ştim că există acest tip de semaforizare şi să ţinem cont de el, atunci când traversăm asemenea intersecţii.

Sursa video: Facebook / grupul GBM.Online / Alexandru Crudu
0
3,279
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!