(VIDEO) Cât de uşor îşi poate pierde controlul o maşină într-un viraj de traseu, pe exemplul unui accident din Moldova

28 Septembrie 2021, 10:14
Redacţia PiataAuto.md
Ieri, în jurul orei 13:00, s-a produs un accident pe traseul M2 din Moldova, pe distanţa dintre Ratuş şi Gornoe, într-o curbă de traseu. Secundele de dinaintea accidentului au fost suprinse de o cameră de bord a unui şofer ce circula în direcţie opusă şi arată cât de uşor îşi poate pierde controlul o maşină într-un asemenea viraj de traseu.
Momentul de start al pierderii controlului

Viteza automobilului care şi-a pierdut controlul nu pare a fi fost exagerată, din filmuleţul video de mai jos. Motivul pierderii controlului pare a fi mai degrabă o manevră prea bruscă a volanului, cooptată cu o frânare sau o întrerupere bruscă a accelerării, care a lăsat puntea spate cu prea puţină aderenţă în timp ce maşina se afla încă în viraj şi trebuia să facă faţă forţei centrifuge. În rezultat, puntea spate a derapat în afară şi în lipsa unui sistem ESC, stabilizarea maşinii a rămas în mâinile şoferului. Şi cum se întâmplă de cele mai multe ori în asemenea cazuri, maşina reuşeşte a fi ţinută pe parcursul a 1-2 corecţii, după care amplitudinea devine prea mare şi automobilul iese în decor. Aşa s-a întâmplat şi ieri, când automobilul destabilizat a lovit bariera separatoare dintre cele două sensuri de circulaţie.
În asemenea cazuri există sfaturi simple şi mai complexe de încercări de evitare a asemenea situaţii. Sfatul simplu ar fi să se reducă viteza şi mai mult, pentru ca maşina să nu rişte pierderea controlului. Sfatul mai complex ar fi evitarea manevrelor bruşte şi conştientizarea echilibrului maselor între punţi şi între roţi, cu înţelegerea a ce se întâmplă în asemenea caz. Dacă ar fi să traducem asta simplu — uneori e mai sigur să continui să accelerezi uşor, imprimând un vector corect maşinii, decât să panichezi brusc şi să laşi una din punţi fără aderenţă. În mod ideal, toată această teorie mai complexă ar trebui să fie predată la şcolile auto. În mod practic, însă, unii şoferi aleg să treacă cursuri mai avansate de condus defensiv, unde sunt explicate şi practicate pe viu asemenea situaţii.

Vezi mai jos momentele surprinse ieri pe traseul M2 din Moldova.

Sursa video: Facebook / grupul Accidente rutiere Republica Moldova
0
68,010
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!