(VIDEO) Clasicul DeLorean din filmul Înapoi în Viitor se duelează cu unul standard, iar actualul şef promite revenirea legendei

28 Septembrie 2021, 15:18
Redacţia PiataAuto.md
Maşina asta e o adevărată legendă, atât datorită ingineriei ei neconvenţionale şi vizionare, cât şi a filmului care a făcut-o faimoasă, Înapoi în Viitor. Anume acolo un DeLorean modificat a fost protagonistul motorizat de bază în scenele de călătorie în timp, fortificându-i statutul de legendă a modelului. Şi cu doar circa 9 mii de exemplare produse vreodată, în 1983 modelul a plecat în istorie după nici trei ani de producţie în serie, însă pasiunea pentru acest automobil e la fel de intensă şi azi.
Fondatorul companiei, John DeLorean, e adeseori comparat cu Elon Musk de azi, doar că n-a avut tăria de a rezista la vremea sa controverselor care-l înconjurau. Ca ambiţie inginerească, însă, acesta gândit o maşină total neconvenţională, care avea o structură cu schelet concentrat pe centru, ca un soi de X cu o linie dreaptă pe mijloc, sau două Y întoarse simetric şi unite.
Motorul era poziţionat în spate, fiind un V6 de 2.9 litri. Puţini ştiu, dar el venea, de fapt, de la Volvo şi Peugeot, fiind dezvoltat de aceştia împreună. Dezvolta doar 132 CP şi 207 Nm, dar pentru cele 1,233 kg ale lui DMC DeLorean era suficient. Iar designul modelului era făcut de renumitul Giugiaro!
Ei bine, ceea ce ştiu şi mai puţini e că aceeaşi companie, DeLorean, mai există şi azi, după un lung proces de falimentare şi reorganizare. Acum vreo 15 ani, toate acele piese şi componente rămase de la producţia de cândva, dar şi proprietatea intelectuală, au revenit unei companii urmaş, pe care a trebuit s-o conducă cineva, iar acel cineva a fost ales unul din principalii ingineri de la vechea companie Stephen Wynne. Şi, paradoxal, compania a rezistat de atunci şi până azi. Cum? Prin deservirea tehnică a exemplarelor DeLorean care mai există în lume, având mai multe ateliere în SUA.
Câţiva ani în urmă, echipa actuală DeLorean a anunţat că ar putea renaşte legendarul model, producându-l din nou. Au existat peste 4,000 de precomenzi. Însă maşina încă n-a ajuns pe piaţă şi, din câte înţelegem de la şeful Wynne mai jos, şi azi proiectarea ei e departe de producţia de serie.
El ar vrea s-o facă electrică, poate, asta fiind una din opţiuni. Dar e luat în calcul şi un motor cu ardere internă. Cert este că acum există o piaţă imensă, foarte prolifică, pentru asemenea renaşteri de legende, iar succesul lui Lancia 037 Kimera certifică acest fapt.
Mai jos, cei de Petersen Automotive Museum, care deţin exemplarul DeLorean din filmul Înapoi în Viitor, au organizat un duel cu un DeLorean standard şi tot ei au purtat o discuţie cu Stephen Wayne despre compania actuală şi despre DeLorean-ul renăscut, atât de aşteptat de public.
0
1,884
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!