(VIDEO) Cum a zburat un avion prin două tunele consecutiv, pentru prima dată în istorie

19 Septembrie 2021, 15:21
Redacţia PiataAuto.md
Poate ai auzit că acum două săptămâni un avion a zburat pentru prima dată în istorie prin două tunele. Dar acum, oamenii din spatele acestei idei au dezvăluit şi cum au făcut-o, au dezvăluit şi datele din spatele probleme şi au mai publicat şi un film cu întreaga experienţă, filmată la nivelul cuvenit unui asemenea record.
Totul s-a produs la 4 septembrie 2021, în Turcia, lângă Istanbul. Pilotul italian Dario Costa era cel care urma să execute manevra, într-un avion sport, cu suportul celor de la Red Bull, care au şi finanţat această idee nebunatică. Dario e un pilot de competiţii aeriene şi totodată un acrobat al aerului, cum se descrie el, deci e un soi de cascador pe care-l poţi chema să execute manevre spectaculoase cu avionul, de o precizie uimitoare. Prin urmare, nu exista nimeni mai potrivit decât el pentru a executa un asemenea zbor în premieră mondială.
Dar Dario şi-a început cariera profesională ca şi curăţător de piscine, în timp ce era student, visând să ajungă într-o zi pilot de asemenea cascadorii. Iar ideea de a zbura într-o zi prin două tunele o avea încă de pe atunci, de când curăţa piscinele oamenilor. A studiat fizică la universitate, s-a angajat apoi la o companie de inginerie aerospaţială, apoi a urmat şi cariera sa de pilot. A participat în mai multe curse aeriene Red Bull şi aşa a ajuns să-i convingă pe aceştia încă acum un an că ideea sa merită realizată. Apoi a urmat un an întreg de muncă de echipă şi pregătire în simulator, pentru că zboruri de probă nu puteau exista.
Avionul său e un Zivko Edge 540 V2, un avion sport cu un singur motor şi un singur loc, cu fuzelaj construit din oţel tubular şi carcasă din materiale compozite. Distanţa pe care Dario urma s-o parcurgă printre cele două tunele era de peste 2,000 metri, iar partea şi mai dificilă era că avionul trebuia să decoleze în primul tunel, menţinând o viteză minimă de 245 km/h după aia. Pe lângă asta, aerodinamica unui tunel e diferită, cu curenţi de aer care pot fi imprevizibili şi pot destabiliza avionul, iar obstacolul e peste tot în jurul aparatului de zbor, deci timp şi distanţe pentru reacţii sunt minime.
Şi totuşi, zborul a reuşit. A durat 43.44 secunde însăşi zborul prin tunele, iar viteza de top a fost de 278 km/h. Altitudinea de zbor faţă de sol a fost între 30 şi 70 cm, iar distanţele de la marginile aripilor până la pereţii tunelului au fost în medie de doar 4 metri. Şi recordul guiness dorit de Dario a fost setat, de rând cu alte patru recorduri auxiliare.
Vezi în video-ul de mai jos cum a fost acest zbor, iar în luna octombrie ni se promite şi un film documentar mai lung despre această experienţă.
0
5,361
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!