Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Cum e munca de şofer de camion prin ţinuturile nordice şi îngheţate din Canada

23 Septembrie 2021 - 16:49
Redacţia PiataAuto.md
Munca de şofer de camion pe autostrăzile frumos asfaltate din Europa sau din SUA e adeseori solicitantă, dar în mare parte e predictibilă şi sigură, cu excepţia situaţiilor neprevăzute care pot apărea în cale. Dar să conduci camioane imense prin ţinuturile nordice şi îngheţate e cu totul altceva, necesitând o abordare mult mai specială.
E dificil în felul său în ţinuturile scandinave, şi despre asta publicasem mai multe materiale iarna. E şi mai dificil în Rusia, în zonele alea întinse şi pustii, cu temperaturi constante de -40, -50 sau chiar -60 de grade, când camionul nu mai poate opri motorul, pentru că n-ar mai porni, iar uneori ajunge să-i îngheţe elemente de suspensie, ale sistemului de aer comprimat sau alte componente. Am publicat anterior şi despre asemenea experienţe ale unor şoferi, care erau blocaţi cu săptămânile în ger.
Dar cum e Canada la acest capitol, cum e să înaintezi pe acolo? Pe de o parte, aştepţi ca infrastructura să fie mai bine organizată, că e o ţară civilizată. Dar, totuşi, geografia Canadei are o mulţime de ape în zonele sale nordice, care transformă o mulţime de localităţi în ţinuturi la care nu se poate ajunge decât pe calea aerului. Suprafeţele sunt întinse, nesfârşite uneori, distanţele sunt uriaşe, dar condiţiile naturale sunt astfel, încât nu se poate ajunge acolo, iar oamenii trăiesc într-o izolare aproape totală de conexiuni terestre cu restul lumii. Doar în perioada rece a anului, când lacurile şi unele râuri se acoperă cu un strat gros de gheaţă, acestea devin şi drumuri. Iar asta înseamnă că unii şoferi ajung să circule sute de kilometri pe gheaţă, cu camioanele încărcate!
Şi există doar o fereastră de 2-3 luni pentru a face asta în fiecare an, în nişte transporturi organizate şi plătite de stat, prin care se aprovizionează acele zone ale Canadei pentru un an înainte! E de prisos să spunem, deci, că asemenea curse cu camionul, necesită o cunoaştere profundă a specificului local, a ceea ce înseamnă acea gheaţă, când e sigur să mergi pe ea şi când nu mai e, şi mai ales cât de multe pericole de pot paşte în faţă. Or, în acele pustietăţi îngheţate nu prea ai nici staţii peco, nici service-uri, nici camionul de tractare nu vine imediat după tine. Eşti doar tu şi camionul tău e unicul loc ce-ţi serveşte drept casă mobilă, care te izolează de condiţiile dure de după bord. Afară pot fi şi aici minus 40, aşa că acel camion chiar are nevoie să poată asigura confortul decent la bord. În asemenea cazuri, ajută foarte mult dacă ai cel puţin un partener, cu care să circuli în coloană.
Vezi mai jos un documentar dedicat felului în care se munceşte prin aceste regiuni îngheţate ale Canadei, care prezintă în paralel experienţa câtorva şoferi şi însoţeşte aceşti şoferi în cursele lor.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter