(VIDEO) Din cauza lipsei de şoferi de camioane, Marea Britanie se confruntă cu o criză de petrol la staţiile peco, neavând cine să livreze combustibilul

27 Septembrie 2021, 12:54
Redacţia PiataAuto.md
După intrarea în vigoare a Brexit-ului, condiţiile de muncă pentru şoferii de camioane au devenit într-atât de severe, încât mai mult de jumătate din şoferii imigranţi au încetat să mai muncească în aceste domenii, alegându-şi alte ţări de reşedinţă, iar mulţi dintre şoferii internaţionali refuză să mai livreze către Marea Britanie, din cauza birocraţiei excesive, care le consumă timp de aşteptare şi îi face să câştige mai puţin, pentru că ajung mai târziu şi reuşesc mai puţine curse.
Aşa a ajuns Marea Britanie la o criză tot mai profundă de şoferi de camioane la nivel de ţară, iar acum toate lanţurile mari de distribuţie sunt suprasolicitate şi cu comenzi de livrări specifice sezonului de toamnă, când toţi îşi pregătesc stocuri pentru perioada de dinainte de sărbători. Toate aceste lucruri au dus săptămâna trecută la formarea unei crize majore la staţiile peco, într-o situaţie paradoxală.
Săptămâna trecută unele staţii peco au rămas fără combustibil pentru că pur şi simplu nu există suficienţi şoferi care să livreze cisternele cu carburanţi de la rafinării la staţii. Deci, efectiv, rafinăriile din Marea Britanie stau pline cu combustibil, şi nu există suficienţi şoferi care să livreze carburanţii spre staţiile peco. După ce primii clienţi au dat de staţiile care anunţau că nu mai au combustibil şi au publicat imagini în reţelele sociale, publicul a panicat şi s-a grăbit spre staţii pentru a-şi face rezerve. Iar asta a agravat imediat situaţia şi mai mult, generând cozi imense la pompe, oameni care vin la 6 dimineaţa să stea în rând pentru a se alimenta şi, inevitabil, a dus la secarea şi mai rapidă a rezervor de la aceste staţii. În dimineaţa zilei de azi, se estima că circa 60% din toate staţiile peco din Marea Britanie nu mai au combustibil, după 3 zile de panică a publicului şi rânduri la pompe!
În încercarea de a atenua problema, guvernul a decis suspendarea legilor competiţiei în domeniul petrolier, ca să permită cooptarea livrărilor între concurenţi. De asemenea e luată în considerare şi implicarea armatei pentru ca vehiculele acesteia să asigure livrărilor sau ca aceştia să se implice în proces prin aplicarea unei stări de urgenţă. O măsură anunţată ieri prevede că Marea Britanie va emite 5,000 de vize de lucru în regim de urgenţă pentru şoferii imigranţi, sperând că şoferii din Europa de Est vor reveni şi vor putea asigura munca necesară în lanţul logistic!
Iar situaţia e deosebit de gravă nu doar în domeniul livrării de carburanţi, ci şi a altor produse, inclusiv a produselor alimentare. Există o mulţime de magazine care au rafturile goale, zile întregi, iar apropierea sărbătorilor ar putea agrava şi mai mult situaţia. Supermarket-urile spun, însă, că ar avea nevoie de 15,000 de şoferi de camioane, nu 5,000, pentru a face faţă logisticii din perioada apropiată a sărbătorilor.
Explicaţia anterioară a autorităţilor care militau pentru Brexit era că şoferii est-europeni le fac concurenţă neloială celor britanici, muncind pentru bani mai puţini, promisiunile măreţe şi populiste fiind că efectiva alungare a acestor şoferi din Regat va oferi nenumărate locuri noi de muncă pentru britanici. Doar că, se pare, acele locuri eliberate nu are cine să le ocupe, fapt care a şi dus la o criză atât de severă de şoferi.
Vezi mai jos şi un reportaj de azi dimineaţă de la BBC, din câteva părţi, care tratează mai multe aspecte ale crizei actuale din Marea Britanie.
1
1,781
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!