(VIDEO) Un camion Scania a căzut într-o carieră din Rusia, răsturnându-se, dar nu s-a spart nici parbrizul

15 Septembrie 2021, 16:54
Redacţia PiataAuto.md
Munca pe teritoriul minelor şi carierelor e una din cea mai dificilă pentru camioane, pentru că presupune un relief foarte neregulat, adeseori cu aderenţă scăzută, încărcături mari, până la limită, şi distanţe mici parcurse, de obicei. Iar astfel, camioanele ce muncesc în mină, ajung să aibă cifre mai mici de kilometri parcurşi, însă multe ore de funcţionare. Pe lângă asta, relieful unor cariere presupune pur şi simplu riscul de a răsturna un camion, mai ales în condiţii de vizibilitate redusă sau dacă şoferul de la volan are o experienţă mai mică.
Aşa s-a întâmplat de curând şi în Rusia. Un ditamai camion relativ nou, de model Scania P440 XT, a fost pur şi simplu răsturnat, căzând de la câţiva metri buni înălţime, de pe marginea unei gropi. Înălţimea a fost suficientă ca să întoarcă acest camion la 180 grade, el aterizând pe fundul abisului cu roţile în sus.

Păcat de camion, am zice, pentru că e un exemplar aproape nou, dar şi pentru că e un model foarte apreciat. Or, Scania P440 XT e exact un camion gândit pentru condiţii dificile de exploatare. Are patru punţi, două viratoare şi două fixe, cele două punţi din spate fiind motrice. Are şasiu şi suspensie ranforsată pentru cele mai dificile condiţii, chiar şi admisia camionului fiind scoasă în sus, în spatele cabinei, pentru ca acesta să poată înainta şi în ape mai adânci. Cu alte cuvine, e cel mai dur şi rezistent camion Scania al timpului său, gândit special pentru condiţii foarte dure de exploatare.
Ei bine, şi după ce camionul a ajuns răsturnat în carieră, a fost chemat un serviciu de tractare specializat, ca să scoată camionul de acolo. Aceştia au purces într-un mod foarte profesionist la treabă, întorcând întâi camionul pe o parte, dar săpând o groapă un pic mai adâncă în regiunea cabinei, astfel încât la întoarcere bena să ia forţa asupra sa, iar cabina să rămână în aer, fără a se deforma suplimentar. Au întors camionul cu succes, după care au repetat operaţiunea până au pus camion răsturnat pe propriile roţi.

Şi aici a venit cea mai mare uluire. Deşi a căzut de la câţiva metri înălţime, deşi a căzut cu roţile în sus, acest camion Scania a rezistat pur şi simplu impecabil! Nici măcar parbrizul cabinei nu s-a spart! Doar câteva zone exterioare ale cabinei s-au deteriorat un pic, la fel ca şi oglinda din dreapta, dar toate acestea pot fi reparate cu siguranţă!
Aşadar, acest Scania va supravieţui şi va munci mai departe, după o vizită la service. Cei de la carieră n-au vrut să rişte pornind motorul, şi o vor face doar după o amplă verificare. Dar, la prima vedere, camionul ăsta are nevoie doar de nişte reparaţii cosmetice şi va fi gata să muncească din greu din nou!

Vezi mai jos procesul de recuperare a acestui Scania din cariera din Rusia.
0
12,672
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!