A fost lansată o staţie electrică ce poate încărca un automobil electric în 15 minute

1 Octombrie 2021, 11:29
Ilie Toma
Compania elveţiană ABB a anunţat ieri că a lansat un nou model de staţii electrice pentru alimentarea automobilelor actuale, staţii care ar fi cele mai rapide din lume şi ar putea asigura încărcarea completă a celor mai performante electromobile în numai 15 minute, iar pentru 100 km de autonomie adăugată în baterii ar fi nevoie de doar 3 minute.
Noul model de staţie poartă numele de Terra 360 şi prevede 4 prize, la care pot fi încărcate până la 4 automobile în paralel. Staţia electrică are o putere de 360 kW, fiind astfel capabilă să încarce automobilele care pot accepta asemenea putere cu o viteză ameţitoare, o încărcare completă durând până la 15 minute sau mai puţin. De fapt, meritul staţiei e doar în a livra putere mare şi a distribui inteligent puterea între cele 4 porturi când sunt mai multe maşini conectate. În rest, meritul unei asemenea încărcări e mai mult de partea automobilelor. Şi apoi, charger-e de 350 kWh deja există şi în Europa, şi în SUA. Ba chiar a existat şi o staţie demonstrativă a celor de la Repsol, care putea livra 400 kW, dar acolo vorbim de un exemplar experimental.
În prezent, modelele care ar putea să tragă o putere apropiată dintr-o asemenea staţie ar fi Porsche Taycan (270 kW), Hyundai Ioniq 5 (350 kW) şi sora de platforma Kia EV6, dar şi Genesis GV60. De curând şi proaspăt anunţatul Cadillac Lyriq s-a alătura acestei liste.
Noile staţii ABB sunt produse pentru a fi vândute către reţelele care sunt specializate în crearea de asemenea infrastructuri, putând fi adaptate ca aspect şi design. În Europa ele pot fi deja comandate, iar în SUA şi celelalte regiuni ale lumii vor fi disponibile începând cu anul 2022. Marea promisiune a lor e că pot încărca un automobil modern, într-un timp de până la 15 minute, însă ştim cu toţii că până şi cele mai performante baterii nu încarcă fast charge decât de la 15-20% în sus până spre 80-90%, după care încetinesc procesul. De asemenea, contează foarte mult şi cât de fierbinte devine bateria în procesul unei asemenea încărcări ultra-rapide de 350 kW, or, dacă maşinile detectează o căldură prea mare, reduc din nou viteza de încărcare efectivă. Aşa că în viaţa reală s-ar putea ca viteza aia maximă de top să fie fie disponibilă doar în mijlocul procesului de încărcare a unei baterii. Tocmai de aceea, elveţienii pun mai degrabă accent că în acea zonă de mijloc, 3 minute de încărcare vor putea oferi cam 100 km de autonomie. Deci, dacă stai acele 5-6 minute la staţie, cât durează de obicei o alimentare cu pompa de petrol, vei avea cam 170-200 km în plus de autonomie, iar asta sună mult mai realist şi mai interesant.
0
1,577
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!