Care sunt preţurile la benzină, diesel şi gaz GPL în Arabia Saudită, unde locuitorii sunt îngrijoraţi că s-au scumpit simţitor

26 Octombrie 2021, 11:29
Redacţia PiataAuto.md
Scumpirile la carburanţi la pompă sunt o realitate peste tot pe mapamond, aproape peste tot în lume şoferii fiind nevoiţi să plătească simţitor mai mult, în creşteri repetate şi constante, înregistrate pe parcursul ultimului an. Dar şi această realitate este foarte diferită în ţările lumii, şi asta în mare parte pentru că taxele incluse în preţul petrolului la pompă sunt diferite, dar şi pentru că unele ţări, care produc petrol, îl vând în interiorul ţării lor la un preţ cu totul diferit faţă de cifrele cu care suntem obişnuiţi noi în Europa.
Am vrut, deci, să vedem care ar fi în prezent situaţia într-una din ţările producătoare de petrol, Arabia Saudită, întrucât intuiam că acolo preţurile vor fi printre cele mai mici posibile. Dar am aflat că şi aici locuitorii sunt îngrijoraţi, pentru că-n ultimul an preţurile la benzină şi motorină au crescut cam cu 25-35% la pompă. Aşadar, îngrijorările sunt motivate dacă luăm în calcul acest procent, dar am vrut să vedem, totuşi, ce înseamnă preţurile de azi de la staţiile de alimentare din Arabia Saudită, în cifre absolute. Şi am rămas profund surprinşi.
Litrul de benzină 95, stabilit pentru întreaga lună octombrie de unul din cei mai mari operatorii de staţii, Aramco, este de 2.33 riali per litru, ceea ce înseamnă echivalentul a 0.54 euro. Deci, cum ar veni, 1 litru de benzină costă cam 11 lei moldoveneşti sau 2.68 lei româneşti. În Arabia Saudită, însă, benzina 95 e considerată potrivită doar maşinilor cu motoare foarte performanţă, cea regulară fiind 91, care costă 2.18 riali sau exact 50 de cenţi per litru. Şi dacă cifra asta îţi pare surprinzătoare, atunci preţul la carburant diesel e de-a dreptului năucitor.
Dieselul are un preţ mult mai mic în Arabia Saudită, întrucât îl folosesc în principal camioanele şi tehnica specială. Costă 0.52 riali per litru, ceea ce înseamnă 12 cenţi per litru! Deci, e ca şi cum ar costa 2.44 lei moldoveneşti litru sau 60 bani româneşti per litru!

GPL-ul e puţin mai scump decât dieselul, costând 0.75 riali per litru, echivalentul a 0.17 euro/litru.
Conform informaţiilor de pe site-ul Aramco, preţul afişat la pompe în Arabia Saudită e stabilit lunar, în funcţie de preţul de vânzare al petrolului brut pentru export. Deci, n-am fi foarte departe dacă am prezuma că din preţul văzut la pompele noastre, cam asta ar fi componenta costului real al combustibilului, cu o parte suplimentară care presupune rafinarea la standarde mai înalte, iar restul ar însemna transport, profituri ale întregului lanţ şi multe taxe şi accize.
2
75,269
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!