Cea mai frumoasă colecţie de exemplare clasice Toyota se află în Germania şi e un loc de vis pentru fanii mărcii japoneze

9 Octombrie 2021, 18:38
Redacţia PiataAuto.md
În Europa sunt o mulţime de muzee automobilistice şi colecţii private deschise publicului, dar de obicei ele sunt focusate fie spre un grup de mărci, fie doar spre o marcă anume, foarte rar fiind vorba de vreo marcă japoneză. Şi asta pentru că, dacă prin anii 1950-1970 existau deja mii de pasionaţi de Lancia, Ferrari sau Mercedes prin Europa, care le colecţionau cu grijă, la acea vreme mărcile nipone aveau o reputaţie slabă pe continent. Şi chiar şi mai târziu, când au început a convinge prin calitate, erau cumpărate mai mult din spirit practic, decât de dragul pasiunii de a le conduce şi păstra ca pe bijuterii. Dar, totuşi, au existat şi excepţii, iar istoria neştiută a unei asemenea excepţii a dus la existenţa de azi a celei mai frumoase colecţii Toyota de pe întregul continent european.
Totul a pornit de la neamţul Peter Pichert. El a fost unul din primii dealeri Toyota din Germania, având o companie specializată în vânzarea maşinilor nipone încă de pe atunci când în Europa acestea nu erau foarte populare. În anii 60 afacerea sa a început a creşte, pentru ca-n anii 70 să fie deja un dealer mai mare. Inevitabil, mulţi clienţi de-ai săi ajungeau la etapa în care voiau să-şi schimbe maşinile mai vechi pe altele mai noi şi astfel îi propuneau maşinile lor folosite în trade-in. Prima asemenea maşină, care i-a dat de gândit lui Peter Pichert, a fost o Toyota Corolla din 1971. Pe atunci un client i-a propus Toyota sa Corolla, cu care mersese deja ceva timp. Peter ştia maşina, îi ştia istoria de mentenanţă excelentă, şi s-a gândit să şi-o cumpere el personal, pentru colecţia sa privată. Aşa a făcut. Şi de la acea maşină a şi pornit toată istoria.
Foto: Toyota Corolla din 1971 de la care a început toată colecţia

În anii ce au urmat, Peter a ochit tot ce i s-a părut bun şi interesant din mâinile clienţilor. A cumpărat chiar şi o Toyota 2000GT din 1967, considerată azi cel mai valoros model de colecţie al mărcii. Către anii 1990, a ajuns să deţină peste 140 de automobile. Îl bătea deja gândul ca într-o zi să deschidă un muzeu, dedicat acestei colecţii. L-a şi deschis pe atunci, într-un edificiu din preajma showroom-ului, iar muzeul său a devenit rapid unul din cele mai apreciate printre cunoscătorii avansaţi ai mărcii, deşi era relativ simplu, fără multă infrastructură şi condiţii de vizitare.
În anul 2016, însă, Peter a decedat şi le-a lăsat colecţia de maşini copiilor săi, la fel ca şi compania ce operează şi azi ca dealer Toyota. Şi pentru că Peter susţinea din banii săi personali funcţionara muzeului, copiii săi au ajuns la concluzia că nu-şi pot permite aceste cheltuieli. La acel moment, distribuitorul naţional Toyota Germania le-a propus acestora să le cumpere la bani frumoşi doar acea Toyota 2000GT. Aceştia, însă, au decis că pot vinde doar întreaga colecţie de peste 140 de maşini, nu doar 2000GT. Într-un final, Toyota Germania s-a gândit că ar fi o ocazie frumoasă să stimuleze pasiunea pentru marca niponă şi a cumpărat toată colecţia.
Neavând nici ei foarte mulţi bani pentru construcţia unui muzeu, s-au gândit să folosească un cort mare, din Koln, pe care-l utilizau anterior drept teren de tenis pentru angajaţi. Doar că spaţiul de aici era insuficient pentru 140 de automobile, doar 70 putând încăpea normal. Aşa că a urmat un proces în care au trebuit să fie alese cele mai valoroase maşini, iar cele care se dublau şi care erau în stare mai rea au fost vândute la licitaţie.
În noiembrie 2017, muzeul de pe fostul teren de tenis şi-a deschis uşile, fiind deja gestionat direct de către Toyota Germania. Dar funcţionează şi azi într-un regim foarte limitat, fiind deschis publicului doar o singură zi în fiecare lună — prima sâmbătă a fiecărei luni. Doar atunci un singur ghid întâmpină vizitatorii şi le povesteşte în detaliu despre maşini. Clienţii au voie să şi urce la bordul maşinilor, cu excepţia acelei 2000GT roşii, care e prea rară şi scumpă pentru a se permite asta.
Dar aici vei găsi şi toate generaţiile de Supra care s-au vândut în Europa, toate generaţiile Celica, Corolla din generaţia AE86. Nu lipsesc nici Starlet, Corona, Cressida şi chiar şi limuzina Toyota Crown. Fireşte, sunt prezent şi legendarele ofrroader-e Toyota. Cu alte cuvinte, printre cele 70 de exemplare de văzut, ai cu siguranţă cele mai interesante şi picante modele din istoria Toyota.
Muzeul se numeşte azi simplu — Toyota Collection şi îl poţi găsi în Koln, oraş numit şi Cologne, iar adresa exactă e Toyota-Allee 2, 50858 Koln, Germania.
0
2,114
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!