Cel mai durabil şi mai practic automobil blindat din zilele noastre e o Toyota Land Cruiser clasică, din seria 70

16 Octombrie 2021, 11:10
Redacţia PiataAuto.md
De multe ori vedem maşini blindate care sunt create pe baza nor limuzine luxoase, sau a unor SUV-ri de talie generoasă. La multe din ele, blindajul e acoperit discret, pentru ca cei din afară să nu afle din prima că au în faţă o fortăreaţă cu armuri. Însă există şi maşini pentru care blindajul poate fi evident, iar de ele se cere în primul rând să fie mai practice şi mai simple, să poată face faţă oricăror drumuri rele şi totodată să fie accesibile în preţ. O asemenea maşină e Toyota Land Cruiser din Seria 70, care poate fi cumpărată şi azi ca automobil nou în mai multe ţări ale lumii.
Maşina pe care o vedem în imagini e un Land Cruiser 79, cu construcţie simplă şi durabilă, nemuritoare chiar. Are sub capotă legendarul motor diesel de pe Land Cruierele clasice, de 6 cilindri în linie şi 4.5 litri capacitate, care livrează doar 151 CP, însă poate rula în orice condiţii milioane de kilometri. Bineînţeles, această Toyota dispune de tracţiune integrală permanentă, decuplabilă, cu demultiplicator de cuplu, deci e la fel de pregătită în offroad precum spune şi reputaţia impecabilă a acestor offroader-e clasice.
Doar că maşina asta a fost transformată în automobil blindat, în mare parte cu scopul de a transporta bani în numerar dintr-un punct în altul. Deci, nu e gândită neapărat pentru uz privat, ci pentru bănci sau tot soiul de companii de securitate, care activează în domenii sensibile, mai ales în ţări sau zone cu drumuri dificile şi riscuri frecvente pentru acest tip de transport.
Acest Land Cruiser nu iese din uzină aşa, însă, modificările şi blindajul fiind făcut de o companie din Canada, pe nume Inkas. Vehiculul are grad de blindaj BR6+, ceea ce-l face rezistent inclusiv la puşti şi lunete de mare calibru, dar şi la două explozii de mine.
Anvelopele de offroad sunt de tip run flat, cu cord ranforsat, aşa că pot înainta şi dacă sunt pătrunse de gloanţe .Cutia manuală şi tracţiunea integrală ar trebui să permită acestui vehicul să o ia pe cărări drept atunci când situaţia devină critică. Maşina are şi un rezervor de 130 litri de combustibil, suspensie ranforsată, precum şi sistem de monitorizare video extern şi intern. Toyota blindată e oferită atât în versiune 79 cu boxa mare pe spate, cât şi în versiune 78, cu habitaclu unitar, ca în imaginea de mai jos.
Paradoxal, dar acest model de Land Cruiser clasic blindat şi alte variaţii din seria 70 sunt printre cele mai populare modele vândute de compania canadiană la nivel global, mai ales în ţări cu condiţii foarte dificile de exploatare şi o rată foarte mare a criminalităţii. Apropo, anul trecut un caz răsunător cu un asemenea Land Cruiser, a avut loc în Africa de Sud, unde cei doi ofiţeri de la bord au rezistau unei întregi rafale de gloanţe din partea unui grup de hoţi cu mai multe maşini, au lovit maşinile lor şi au reuşit să le ţină piept, până când au oprit într-un mod convenabil şi au ieşit cu armele în mână din Land Cruiser, punându-i pe fugă pe roţi. Prin urmare, când vine vorba de munci grele şi condiţii cu adevărat periculoase, tot un Land Cruiser clasic, blindat, e cel care se dovedeşte a fi cel mai practic şi sigur!
0
1,852
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!