Dacia 1300 numărul 9 din SUA, sau istoria celui mai nou import al modelului clasic din România peste ocean

25 Octombrie 2021, 21:05
Ilie Toma
SUA e o ţară imensă, iar numărul oamenilor din Europa de Est, care au ajuns să emigreze în ţara tuturor posibilităţilor este şi el deloc neglijabil. Mânaţi de vise sau nevoi, de dorinţa de libertate şi de oportunităţi mai rapide, la scară mai mare, oameni de-ai noştri au ajuns să numească SUA drept acasă. Dar dorul ăla special rămâne în sufletul celor mai mulţi. Şi ce mângâiere mai frumoasă poţi avea departe de casă decât şansa de a-ţi parca în garajul american maşina cu care-ţi este asociată copilăria şi senzaţia de acasă? Asta e istoria Daciei 1300 numărul 9, ascultată de noi direct de la pasionaţii de Dacii clasice din SUA şi de la proprietarul acestui exemplar.
De ce numărul 9? Pentru că efectiv, este doar al 9-lea exemplar de Dacia importată în SUA! Doar 8 s-au mai importat până la ea, iar pasionaţii de Dacia de peste ocean au verificat acest cifre şi au ajuns să se cunoască, deşi trăiesc în state diferite, la depărtări de mii de mile uneori. Liderul spiritual, că merită cu siguranţă să-l numim astfel, e Eduard Palaghiţă, un român născut cândva la Braşov şi emigrat în SUA mai mult de 25 de ani în urmă. E posibil să-ţi aminteşti de numele lui, pentru că noi am mai scris despre el şi despre Dacia sa, dar şi Aro-ul său unic, iar acum câteva săptămâni bune şi despre un Ford Thunderbird Turbo Coupe, ce-i aparţine. Eduard e pasionat priceput la maşini, şi deţine şi o companie de actori pe patru roţi — sau, mai pe înţelesul tuturor, livrează maşini pe platourile de filmare după cele mai deocheate solicitări.
Dacia lui Eduard Palaghiţă, pozază pe străzile pustii ale New York-ului

Aşa au ajuns şi Dacia şi Aro să fie prezente în tot soiul de filme vestite. Iar mai nou, Fordul său se filmează într-un serial numit FBI. Şi tot Eduard e cel care e gata să-i ajute pe conaţionalii săi cu orice sfat sau suport logistic pentru importul unei maşini româneşti în state, odată ce chiar el a trecut de câteva ori prin această procedură.
Foto: Fordul lui Eduard, la filmările recente ale serialului FBI

Aici a venit şi momentul când Cristian Gavra, un pasionat de Dacii, şi un gear head, cum se autocaracterizează, a luat legătura cu Eduard. Cristian trăieşte în statul Michigan şi îşi dorea de 8 ani încoace să găsească o Dacia în stare bună în România şi s-o importe în SUA, iar Eduard era cel mai indicat om, care putea să-l îndrume. În anul 2021 s-a decis să treacă la fapte. Are în garaj câteva maşini americane, acum recondiţionează şi un Jeep Wrangler, şi şi-a zis că e timpul să-şi împlinească visul şi cu Dacia.
A găsit o Dacia 1300 superbă, din 1982, cu numere de Bucureşti, într-o condiţie admirabilă şi cu o istorie frumoasă. Cristian ne-a trimis până şi poze alb-negru cu Dacia, făcute de primii proprietari şi folosim noţiunea la plural pentru că a fost o maşină moştenită de la tată la fiu şi apoi la nepot. Deci ultimul proprietar conducea maşina bunicului său de cândva!
Foto: Dacia 1300 la începuturile exploatării sale, din anul 1982, în România

Maşina a mai trecut prin episoade de vopsire a unor piese de caroserie, motorul şi cutia au avut mici reconstrucţii pentru îmbunătăţire — dar asta nu e un fapt care ar trebui să descurajeze. Cine cunoaşte bine tehnica acelor ani, ştie că asta e un fapt absolut firesc.
Are un interior frumos din piele, care e într-o condiţie admirabilă. Tocmai de asta, Cristian nu-şi doreşte să-i facă nimic ce ar depărta-o de condiţia originală, vrea s-o menţină într-o stare cât mai autentic posibilă, făcându-i doar mentenanţe şi actualizări tehnice necesare maşinilor de colecţie!
Drumul spre SUA a fost unul lung. În iunie 2021 maşina era urcată pe o platformă şi transportată către Braşov. De acolo, maşina a urcat pe altă platformă şi lua calea Germaniei, pentru a ajunge în portul în care avea să înceapă şi segmentul maritim al călătoriei ei.
În august 2021, Dacia 1300 a ajuns în Michigan, pe tărâm american. Nava care o transporta trebuia să o descarce în portul din New York, dar era atât de încărcată, încât a mers mai departe, cu tot cu Dacia, spre portul Maryland. Un alt proprietar de Dacia din SUA, Daniel Picu, a mers să ridice el maşina din port — într-atât de unită e această comunitate de pasionaţi Dacia din SUA - şi a pus-o la el în garaj, alături de Dacia sa de culoare roşie burgundy.
Foto: Dacia burgundy vine să-şi întâlnească sora, cu numărul 9, în portul Maryland

După aia, Eduard a condus 5 ore spre Maryland şi a urcat Dacia pe o remorcă, trasă de un Jeep american. Apoi a condus alte 10 ore spre Michigan, aducându-i-o direct lui Cristian acasă.
Foto: aşa l-a aşteptat Dacia cu numărul 9 pe Eduard, după ce fusese ridicată din port
Foto: aşa a transportat Eduard nou-venita Dacie spre porprietarul său din Michigan, Cristian

Acesta îşi văzuse visul livrat prin bunăvoinţa unor oameni care împărtăşesc aceeaşi pasiune ca şi el. Cincisprezece minute mai târziu, Cristian l-a sunat pe Eduard şi i-a zis „Prietene, eu stau pur şi simplu pe bancheta din spate a Daciei, stau pur şi simplu şi zâmbesc. Într-atât de fericit sunt”!
Adevărul e că maşina asta înseamnă pentru Cristian multe amintiri din perioada în care trăia în România. „E nostalgia copilăriei pentru mine”, ne spune Cristian şi apoi adaugă că se gândeşte chiar să-i mai aducă o soră în garaj.
Foto: Dacia 1300 a primit deja şi plăcuţe de înmatriculare de Michigan, în SUA

Aşa e cu pasiunea asta, odată ce guşti din ea, creşte exponenţial. Şi apoi, exemplarul ăsta cu numere de Bucureşti, transmis de la bunic la fiu şi apoi nepot, are acum perspectiva unei vieţi lungi şi frumoase înainte, peste ocean, în mâinile celui care îl va adora la fel de mult. E Dacia 1300 cu numărul 9 din SUA, iar proprietarul său e Cristian, omul pe care maşina asta l-a făcut fericit, chiar dacă e foarte departe de locul unde s-a născut.
Foto: Dacia 1300 străluceşte deja pe străzile din Michigan, SUA
Foto: Bijuteria clasică din România are şi un garaj ospitalier în SUA

UPDATE 26.10.2021 09:26 Am mai primit o poză de la Cristian, în care el, acum de 43 de ani, stă din nou alături de tatăl stă în Dacia proaspăt importată în SUA. O inserăm mai jos.
0
4,425
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!