Doar 27 de şoferi de camioane din UE au aplicat pentru a munci în Marea Britanie, în contextul crizei de forţă de muncă, iar premierul Johnson reacţionează efervescent

9 Octombrie 2021, 08:35
Redacţia PiataAuto.md
Acum mai bine de o săptămână vă informam despre criza acută de şoferi de camioane în Marea Britanie, care generase o criză a carburanţilor la staţiile de alimentare, deşi rafinăriile sunt pline cu carburanţi, neavând cine să-l transporte la staţii. Totul s-a întâmplat după ce, în contextul post-Brexit, guvernul Marii Britanii a făcut mult mai dificile condiţiile de muncă pentru şoferii imigranţi, iar astfel majoritatea dintre ei au ajuns să plece şi să muncească în alte ţări. Criza generase cozi imense la staţiile peco, dar şi probleme majore cu alimentele în magazine, ducând şi la situaţii absurde în care şoferii din Marea Britanii urmăreau orice camion semăna a avea o cisternă de combustibil, ca să vadă unde-şi va livra acesta produsele.
Ei bine, în toiul developării crizei, guvernul britanic a anunţat că va elibera 5,000 de vize temporare de muncă pentru şoferi imigranţi, în încercarea de a rezolva criza măcar până la Crăciun, deşi industria menţiona o lipsă de circa 100,000 şoferi. Mai mult ca atât, guvernul Johnson a anunţat că vizele se vor elibera pe 3 luni, până la Crăciun, după care şoferii de camioane vor fi nevoiţi din nou să părăsească Regatul. Industria reacţionase că în asemenea condiţii nu va vrea nimeni să vină să muncească, aşa că guvernul a decis extinderea termenului temporar până în martie. Şi a pus deja la bătaie primele 300 de vize din 5,000, urmând ca alte 4,700 să fie alocate în noi şi noi loturi.
Paradoxal, dar după peste o săptămână, în care britanicii aşteptau că şoferii se vor îmbulzi să ocupe locurile de vize de muncă puse la bătaie de guvernul lor, doar 27 de şoferi din întreaga Uniune Europeană au aplicat pentru aceste vize! Respectiv, nici măcar cifra minusculă a primului lot de 300 de vize nu a fost acoperită nici măcar în raport de 10%!
În lumina acestor cifre, premierul britanic a avut o reacţie efervescentă, cu comentarii pe alocuri deplasate la adresa şoferilor imigranţi. Acesta a menţionat iniţial că doar 127 de şoferi au aplicat, iar asta reprezintă o situaţie gravă a industriei care angajează aceşti şoferi, însă cifra sa a fost rapid combătută de datele statistice, anunţate anterior de presă şi reverificate — sunt 27 de aplicanţi, nu 127, premierul ori greşind, ori mai punând 100 deasupra de la el.
Boris Johnson a mai menţionat că industria de transport ar trebui să se gândească să mărească salariile şoferilor, în aşa fel încât şi britanicii să vrea să muncească, nu să mizeze doar pe forţă de muncă ieftină din străinătate şi „slab calificată”. Anume etichetarea şoferilor din străinătate drept slab calificaţi a şi stârnit cea mai mare indignare faţă de declaraţiile acestuia, industria acuzând că guvernul impune doar restricţii draconice pentru industrii, fără a oferi şi soluţii. Industria l-a acuzat pe Johnson că nu vede cauza de fapt, a problemei, ea fiind în termenul scurt al acestor vize, urmate de obligaţia de a părăsi ţara, iar în asemenea condiţii e evident că şoferii nu vor să vină să muncească în Marea Britanie pentru doar câteva luni, după care să fie obligaţi să plece din nou.
Toate astea fiind spuse, avem toate premisele să credem că această criză a şoferilor de camioane din Marea Britanie va dura mult mai mult decât se spera iniţial, iar cele mai grave efecte se vor face simţite în apropierea sărbătorilor de iarnă, când acelaşi număr de şoferi va trebui să asigure logistica în condiţiile perioadei de an cu cea mai mare cere şi cel mai mare consum.

Poate ne citesc şi şoferi de camioane, poate chiar dintre cei care au muncit în Marea Britanie şi acum au fost obligaţi să-şi schimbe ţara sau traseele ca să o ocolească — cât de acut se vede problema din interior industriei? Cât de atractive îţi par aceste vize temporare de muncă?
0
4,473
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!