În Chişinău a crescut alarmant numărul accidentelor cu implicarea pietonilor, iar poliţia vine cu o listă de sfaturi pentru aceştia

7 Octombrie 2021, 09:41
Redacţia PiataAuto.md
Direcţia de poliţie a municipiului Chişinău anunţă că în capitală, în anul 2021, a crescut alarmant numărul accidentelor rutiere cu implicarea pietonilor. În primele 9 luni ale anului au fost înregistrate 233 de accidente cu implicarea pietonilor, ceea ce înseamnă aproape câte un accident pe zi. Cele 233 accidente s-au soldat cu 234 persoane traumate şi, din păcate, 10 decese. Tocmai de asta, poliţia vine cu o listă de sfaturi orientate mai ales către pietoni, or, o mare parte din accidentele menţionate mai sus s-au produs din cauza pietonilor — traversărilor în locuri interzise sau la culori interzise ale semafoarelor.
Astfel, cele mai importante sfaturi ţin de locul traversării, poliţia recomandând insistent ca pietonii să nu mai traverseze prin locuri nepermise. Iar când traversează la trecerile de pietoni, poliţia le recomandă ca aceştia să ezite un scurt timp la începutul trecerii de pietoni, pentru a-şi face clară intenţia de a traversa şi a le acorda şoferilor timp de reacţionare şi frânare. Fireşte, şi şoferii trebuie să circule cu viteză regulamentară şi să manifeste prudenţă în apropierea trecerilor, dar foarte des se întâmplă cazuri când pietonii traversează brusc, în viteză, uneori chiar alergând, iar astfel şoferii trebuie să reacţioneze brusc şi uneori primul reuşeşte să frâneze, dar altul din spate îl poate tampona şi împinge maşina primului spre pieton. Deci, regula de aur ar fi ca traversarea să fie făcută previzibil şi clar de către pieton, şi atunci toată situaţia va fi mult mai sigură pentru toţi.
Un alt sfat e ca pietonii să se asigure că sunt vizibili când vor să traverseze strada, iar aici poate fi vorba de obstacole vizuale, uneori maşini parcate neregulamentar (care ar trebui pedepsite separat, evident), sau poate fi vorba de timp de noapte, când trecerea nu e iluminată. În mod ideal, pietonii ar trebui să aibă elemente reflectorizante pe haină noaptea, iar copiii ar fi minunat să aibă o vestă reflectorizată sau o lanternă.
De asemenea, poliţia roagă pietonii să nu circule pe partea carosabilă, ci pe trotuare sau acostament, dacă trotuarul lipseşte. În condiţii de noapte, acest lucru poate fi şi mai periculos. De asemenea, dacă un pieton a consumat alcool, poliţia îndeamnă să nu circule pe drumurile publice, întrucât au existat şi asemenea cazuri cu pietoni în stare de ebrietate, care îşi pierd echilibrul şi ajung în zona de circulaţie a traficului. Acum două zile, apropo, a avut loc un asemenea accident în raionul Străşeni, când un taximetrist a dat peste un pieton în timp ce efectua depăşirea unui camion pe un traseu, ulterior apărând şi versiunea că doamna pieton era în stare de ebrietate şi se afla pe carosabil.
Şi, un ultim sfat important pentru pietoni este ca aceştia să cedeze trecerea maşinilor cu girofar, chiar dacă se află pe trecerea de pietoni. Girofarul înseamnă urgenţă, iar în acest caz maşinile de intervenţie au prioritate chiar şi în faţa pietonilor, prin urmare poliţia atenţionează că pietonii trebuie să oprească şi să le permită acestora să treacă.

Ce manevre periculoase aţi mai observat la pietonii din Moldova? Ce sfaturi ar mai fi de adăugat?
0
1,195
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!