În ultima săptămână, poliţiştii din Chişinău au tot amendat pietoni pe bulevardul Dacia, una din cele mai periculoase străzi pentru traversări neregulamentare

23 Octombrie 2021, 08:49
Redacţia PiataAuto.md
În ultima săptămână, poliţiştii din Chişinău s-au ţinut de tot amendat pietoni care traversează neregulamentar pe bulevardul Dacia din capitală, şi asta pentru că statisticile Chişinăului pentru anul 2021 sunt foarte îngrijorătoare în ceea ce ţine de accidentele cu implicarea pietonilor. În 9 luni ale acestui an în Chişinău s-au produs 349 de asemenea accidente, soldate cu 21 de decese şi 354 persoane traumatizate, ceea ce înseamnă că în mediu, în capitala Moldovei se produce cam un accident cu implicare de pieton în fiecare zi.
Aşadar, poliţiştii au făcut mai multe raiduri pe bulevardul Dacia din capitală, pentru a amenda acolo pietoni. E clar de ce — bulevardul Dacia are o asemenea construcţie şi amenajare, încât e una din cele mai periculoase străzi pentru traversări neregulamentare de pietoni, şi vom încerca să aflăm împreună de ce.
În primul rând, bulevardul lat e separat în câte două segmente de drum pe fiecare sens, unul principal, cu trei benzi, şi altul adiţional, cu două benzi, folosit pentru accesul în curţi, transport public, etc. Aşadar, avem 4 fâşii de asfalt, separate de 3 benzi de fâşii vegetale între ele, borduri. Respectiv, un pieton care trece neregulamentar strada are de traversat patru fâşii de asfalt şi 3 fâşii de vegetaţie, de obicei fâşiile de vegetaţiile servind ca un soi de insuliţe pentru pietoni, de unde urmăresc traficul înainte de a traversa un nou segment.
Elementul ce amplifică riscul acestor traversări sunt copacii din fâşiile vegetale. Sunt un soi de duzi pitici, cu coroană lată, care e frezată cam o dată în an, dar înălţimea maximă a fiecărui copac e puţin mai mare decât înălţimea unui om. Prin urmare, aceşti copaci acoperă aproape perfect pietonii care vor să se strecoare să traverseze neregulamentar şi adeseori aceşti pietoni se fac văzuţi abia când păşesc pe carosabil. Tocmai de aici şi multitudinea de accidente.
Avem, deci, o situaţie clasică de proiectare a străzii care n-a ţinut cont de faptul că pietonii vor ignora regulile de circulaţie şi nu vor dori să traverseze doar pe la treceri de pietoni marcate pe asfalt, sau pe la treceri subterane, care sunt multe pe acest bulevard. Deci, soluţiile au fost gândite la concepere, dar o mare parte din pietoni continuă să le ignore. Tăierea copacilor ar părea cea mai primitivă formă de rezolvare şi n-ar face decât ca pietonii ce traversează strada să fie văzuţi un pic mai bine, fără a decuraja traversarea neregulamentară. Probabil cele mai civilizate soluţii ar ţine de conturarea unor bariere naturale, poate tot din vegetaţie, care să facă imposibilă traversarea, poate ar fi binevenite şi trasarea mai multor treceri de pietoni în apropierea staţiilor de transport public, pe acolo pe unde trec cel mai des pietonii. Poate există şi alte soluţii, pe care le văd urbaniştii din primărie, dar e cert că orice şofer care circulă cu automobilul pe bulevardul Dacia trebuie să fie într-o permanentă alertă la pietoni, care ar putea apărea brusc pe carosabil. Ce soluţii crezi tu că ar ajuta la sporirea siguranţei pe această arteră a Chişinăului?
0
2,116
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!