Muscle-car-ul american din Alpii Elveţiei: un superb Ford Mustang Shelby GT 350 din 1968, scos la vânzare la preţ exorbitant

14 Octombrie 2021, 20:33
Ilie Toma
Prin anii 60-70, elveţienii au fost amatori de maşini americane mult mai intens decât toate celelalte ţări europene. De fapt, asta făcea parte din cultura lor auto a diversităţii, or, ei se considerau neutri şi apreciau maşinile bune indiferent dacă acestea veneau din Germania, Marea Britanie, SUA sau Japonia. Aşa au ajuns prin acei ani să fie cumpărate în Elveţia un număr de bijuterii americane cât toată Europa luată la un loc. Şi pentru că încă de pe atunci elveţienii erau obişnuiţi să-şi trateze maşinile ca pe nişte bijuterii de colecţie, unele exemplare au ajuns să fie conservate până azi într-o stare pur şi simplu fenomenală.
În garajele din Alpi, în care stau câte 4-5 maşini, dintre care 3-4 ies mai rar, doar în zile speciale, în schimb nu ratează nici o vizită la service, poţi să găseşti şi asemenea rarităţi precum cea despre care vorbim azi. E un Ford Mustang din 1968 — şi asta ar fi deja suficient ca să spui că ai de-a face cu o bijuterie rară şi vânată de toţi colecţionarii, întrucât e vorba de prima generaţie, după primul facelift. Dar exemplarul ăsta e şi mai special de atât — e versiunea modificată de Shelby — numită Shelby GT 350.
Şi e o ipostază rară, cu motor cu admisie Cobra, în stilul versiunii GT500. V8-ul de pe această versiune are 4.7 litri şi dezvoltă 325 CP.
Fastback-ul din Elveţia e vopsit în culoare verde deschis, iar proprietarul său din Alpii elveţieni declară un fapt aproape incredibil, şi anume că vopseaua de pe caroserie şi starea caroseriei în general ar fi cea originală, de uzină! Să găseşti azi un Ford Mustang nerestaurat din 1968, de când e fabricat această maşină, însemnă să ai noroc mai mare decât cel necesar pentru a câştiga la loterie! Şi totuşi, elveţianul e gata să garanteze pentru această declaraţie a sa, menţionând că totul se datorează condiţiilor excepţionale în care a fost păstrată maşina pe parcursul celor 53 de ani, cât îi are deja împliniţi!
Mai mult ca atât, acesta face aceeaşi garanţie şi la interiorul maşini, menţionând că şi acesta nu a fost restaurat vreodată, ci e în condiţia sa originală. Iar habitaclul arată pur şi simplu uluitor de bine! Într-atât de bine, de fapt, încât pare o maşină de muzeu, iar dacă autenticitatea sa e adevărată, asta înseamnă că elveţianul ăsta are un talent special de a conserva maşinile într-o asemenea stare!
Dar pasionatul de maşini americane din Alpi zice că a mai şi scos maşina din când în când la ture prin Alpi. În cei 53 de ani, maşina a parcurs doar 101,000 km, documentaţi ca la carte, că la cum e păstrată maşina, nici nu ne-am fi gândit că nu există şi un dosar gros cu invoice-uri şi istoricul maşinii.
Şi, în fine, acest Shelby GT350 promite să meargă la fel de excelent pe cât arată, fiind într-o stare absolut impecabilă la nivel tehnic. Aproape că e prea frumos ca să fie adevărat, dar preţul usturător, cerut pe această maşină, cumva certifică şi toată unicitatea acestu muscle-car. Costă tocmai 165,000 euro, în starea în care este. Şi, la drept vorbind, ne poate părea mult doar nouă, pe aici, prin Europa. Dacă ar vedea cineva din SUA maşina asta şi s-ar convinge că într-adevăr e autentică şi nerestaurată, probabil ar plăti toate costurile de transport şi şi-ar duce-o peste ocean, or, aşa cum spuneam, asemenea bijuterii din 1968, încă şi în ipostază Shelby, nerestaurate şi neponegrite de mecanici cu experimente deocheate, sunt practic imposibil de mai găsit. Şi uite că aici a răsărit una, tocmai de la înălţimile unui garaj din Alpi, cu vedere spre oraşul şi lacul din Zurich! Tare secretoşi elveţienii ăştia! Cine ştie câte bijuterii mai stau prin garajele lor, ascunde câte jumătate de secol ca asta!
Eh, o fi exorbitant preţul, dar pur şi simplu nu ai cum să nu te uiţi cu admiraţie şi respect la maşina asta, ştiindu-i istoria, pasiunea pe care a depus-o Shelby în ea, şi văzând starea impecabilă a acestui exemplar!
0
12,110
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!