Problemele de soft ale unei parcări din centrul Chişinăului şi neluarea în calcul a situaţiilor realiste pun şoferii într-un paradox bizar

11 Octombrie 2021, 17:39
Redacţia PiataAuto.md
E frumos când parcările cu plată au softuri automatizate de plată şi când totul pare bine organizat. Dar, când gândirea programatorilor nu ţine cont de dificultăţile de viaţă reală, situaţia poate ajunge, exact ca şi în programele cu erori de soft, la loop-uri infinite cu execuţii care duc la stagnarea şi căderea programului. Aşa se întâmplă adeseori la o parcare din centrul Chişinăului, unde şoferii ajung din când în când într-o asemenea situaţie absurdă, aparent fără ieşire, după cum ne-a fost relatată de Vitalie Eşanu, unul din cei mai renumiţi antreprenori IT din Moldova.
E vorba de parcarea de lângă magazinul Unic, de pe strada Ismail din Chişinău. Aici există bariere automatizate, la intrare fiecare ia un tichet, iar procedura gândită de cei care au creat întreg sistemul prevede că toţi şoferii trebuie să treacă pe la automatul de plată înainte de a urca în maşină, plătind parcarea şi luând tichetul cu ei, pe care să-l scaneze la ieşire, bariera ridicându-se şi permiţându-le ieşirea. Toate bune până aici, doar că în viaţa reală apare în permanenţă problema că mulţi şoferi nu trec la aparatul de plată înainte de a ieşi şi se pomenesc că e nevoie de asta abia când ajung la bariera de ieşire şi li se spune că au uitat să plătească, de fapt. De aici încolo, şoferul iese din maşină, aleargă spre aparatul de plată, şi vine ulterior cu tichetul plătit. Doar că toată operaţiunea asta durează, iar în spatele său se formează o coadă imensă. Până aici e oarecum vorba de situaţii încă previzibile.
Adevărata problemă începe după 2-3 asemenea cazuri, când se formează rând mai mare, iar la un moment dat, la barieră ajunge un şofer care şi-a plătit parcarea, dar căruia i-a expirat timpul de graţie oferit de sistem pentru ca acesta să părăsească parcarea, pentru că acel şofer a stat prea mult la coadă aşteptându-i pe cei din faţă să alerge la automatul de plată. Respectiv, ăsta care s-a pomenit cu tichetul expirat aleargă din nou la automat să plătească şi aici — surpriză! Nu se poate achita de două ori cu acelaşi tichet! Respectiv, acei şoferi sunt blocaţi în parcare. Dacă te gândeşti să mergi la intrare, să iei un alt tichet, afli că parcarea e smart, de fapt, şi vede că sunt prea mulţi şoferi în interior faţă de câte locuri are, şi nu mai emite tichete noi pentru alţii. Aşa că aici vine loop-ul infinit — cei din interior nu mai pot plăti, alţii noi nu pot să intre, şi toţi stau şi privesc barierele închise. Noroc de ingeniozitatea şoferilor noştri, care de cele mai multe ori ajung să mute o semisferă din beton, pusă drept îngrădire, şi ajung să iasă în grup pe acolo, în asemenea situaţii.

Aşa că, dacă ajungi în această parcare, pregăteşte-te de asemenea scenarii. Sigur, cel mai uşor ar fi ca toţi să-şi plătească tichetele de parcare exact la timp, dar situaţiile idealiste sunt întotdeauna amestecate cu excepţii în viaţa reală, excepţii pe care programatorii buni trebuie să le prevadă. Se pare că cei care au programat parcarea aici au fost mai teoretici şi mai zgârciţi la condiţii de excepţii.
0
2,395
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!