Tractoarele cu Autopilot în stil Tesla, care vor fi trimise singure pe câmp să muncească, sunt aproape de a deveni realitate

5 Octombrie 2021, 14:18
Redacţia PiataAuto.md
În Marea Britanie e criză nu doar de şoferi de camioane, ci şi de muncitori pe câmpuri, aşa că nu prea are cine să le muncească. Iar adeseori proprietarii de ferme mici sunt nevoiţi să facă aproape întreaga muncă singuri, cu tractoarele lor. O companie britanică s-a gândit să conglomereze mai multe tehnologii existente în prezent, pentru a crea tractoare pe Autopilot, care ar putea fi trimise singure pe câmp să muncească, zi şi noapte, doar cu mici pauze pentru alimentare şi eventual, descărcarea roadei.
Cei care sunt un pic mai familiarizaţi cu tehnica agricolă modernă ar putea şti că acestea au deja încorporate tehnologii GPS avansate, cu precizie extraordinară, astfel încât tractoarele şi combinele pot înţelege marginile unui teren şi pot ţine linia corectă în timp ce execută lucrările, prelucrând câmpul fâşie după fâşie. La unele modele doar la capătul fâşiei omul din interior mai dirijează vehiculul să vireze, iar la altele nici măcar asta nu e necesar să se facă. Odată ce a intrat într-un câmp şi are setările făcute, tractorul sau combina o poate prelucra aproape fără intervenţia omului.
Foto: imagine cu un tractor în regim automatizat de operare pe bază de senzori GPS, făcută de redacţia noastră în Moldova, în anul 2017

Compania VNC Automotive, însă, propune ca aceste tehnologii avansate GPS de pe tractoare şi combine să poată fi folosite pentru a dirija şi automatiza procesul şi mai mult. La nivel practic, asta ar însemna echiparea tractoarelor şi combinelor cu senzori radar, lidar şi chiar camere cu viziune şi distincţie a obiectelor, dar şi adăugarea componentelor de soft care să le dirijeze întreaga activitate a acestor unităţi de tehnică agricolă. Mai mult ca atât, aceste softuri ar dirija şi utilajele adiţionale, precum stropitoarele, semănătoarele, etc.
Foto: imagine cu un tractor modern în plin proces muncă, făcută de redacţia noastră în Moldova, în anul 2017

În rezultat, tractorul, sau combina, având datele GPS ale parcelelor, poate fi trimis la câteva sute de metri depărtare să înceapă a face lucrarea necesară, fără a avea pe cineva în cabină. Mai mult ca atât, dacă e vorba de culegerea roadelor, combina poate fi programată ca atunci când şi-a umplut recipientele, să vină la punctul de descărcare în camion şi să-şi descarce ceea ce a strâns, apoi să revină la muncă de unde a rămas. La nivel de stropitori, noile softuri ar putea distinge între plantele necesare şi cele parazitare şi ar putea să le stropească doar pe cele ce trebuie eradicate.
Foto: imagine cu un tractor modern în plin proces de muncă, făcută de redacţia noastră în Moldova, în anul 2017

Compania spune că foloseşte cam aceleaşi principii aplicate şi la maşinile cu condus autonom, precum Autopilotul celor de la Tesla, doar că riscul unor accidente şi urmările unor erori sunt mai mici pe un câmp agricol decât pe o autostradă. Maxim ce se poate întâmpla e să-ţi găseşti tractorul într-o râpă — declară reprezentanţii companiei cu un mesaj care ar trebui să sune liniştitor, dar mai adaugă că şansa erorilor e destul de mică. Aceştia mai menţionează că scopul softurilor lor nu e înlocuirea totală a fermierului ci ajutorarea mai ales a fermierilor mici, de familie, ca aceştia să aibă mai mult timp de odihnă şi să reuşească să-şi facă muncile mai eficient, fără a avea dificultăţi din cauza lipsei de forţă de muncă adiţionale. Partea frumoasă e că prin acest soft s-ar putea face în paralel mai multe lucrări la aceeaşi fermă, pe terenuri diferite — o combină strânge roada de pe un câmp azi, iar tractorul ară câmpul care a fost strâns ieri, iar fermierul stă cu un telefon sau cu un laptop în faţă şi doar îşi monitorizează caii de fier muncind pe câmpuri.
Şi putem zâmbi de situaţia lipsei de forţe de muncă în Marea Britanie de acum, dar tehnologia în sine e cam ceea ce va reprezenta cu siguranţă viitorul muncilor agricole, şi nu numai într-o ţară, dar cam peste tot în lume.
0
1,075
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!