Un şofer din Moldova, prins băut la volan, se plânge că munca în folosul comunităţii e neconstituţională

19 Octombrie 2021, 10:07
Redacţia PiataAuto.md
Un caz foarte curios a fost depus la Curtea Constituţională acum câteva zile de avocata unui şofer din Moldova, surprins băut în noiembrie 2020, prin care şoferul se plânge că munca în folosul comunităţii, la care ar trebui să fie condamnat, ar fi neconstituţională, informează bizlaw.md.
Poză simbol

Din informaţiile disponibile public, publicate pe site-ul oficial al Curţii Constituţionale, aflăm că şoferul pe nume Dandiş Ion a fost prins conducând în stare de ebrietate un Mercedes-Benz ML 400 CDI în satul Goteşti din raionul Cantemir. Fiind supus etilotestului, s-a constatat că şoferul avea o concentraţie de 1.08 mg/l în aerul expirat, valoare pentru care se iniţiată automat un proces penal, ea fiind calificată drept stare de ebrietate avansată.
La 20 decembrie şoferul a fost pus sub învinuire în caza articolului 264.1 al Codului Penal, iar la 18 februarie 2021 cauza a fost trimisă la examinare judecătoriei Cahul cu sediul în Cantemir. Conform acelui articol din codul penal, şoferul ar fi trebui să primească şi o pedeapsă cu muncă neremunerată în folosul comunităţii, între 200 şi 240 de ore. Şoferul, însă, prin avocata sa, pretinde că munca în folosul comunităţii ar fi neconstituţională în acest caz, fiind o formă de sclavie, fiindcă la starea de ebrietate avansată nu i se dă posibilitatea de a alege dintre această formă de pedeapsă sau alta, fiind, deci, impus la muncă forţată, efectiv, în viziunea celor expuse în cererea sa. Constituţia şi codul penal al Moldovei prevăd munca în folosul comunităţii în mai multe cazuri, pentru persoane condamnate sau cu libertate condiţionată, iar avocata pretinde că statutul unui asemenea şofer nu se încadrează nici la condamnat, nici la eliberat condiţionat. Însă, dacă e să ne gândim că munca în folosul comunităţii în cazul unui dosar penal survine ca efect al condamnării instanţei pe o cauză penală, atunci şoferul se încadrează la categoria de condamnat, chiar dacă nu face închisoare, or, această condamnare va figura şi în cazierul său penal ulterior.
În fine, în cerere sunt expuse volume mari de text privind convenţia drepturilor omului şi tot soiul de acorduri de evitare a sclaviei şi muncii forţate, dar esenţa constă în faptul că avocata ar dori să declare neconstituţională impunerea şoferilor prinşi în stare de ebrietate avansată la muncă neremunerată în folosul comunităţii. În cazul clientului său, şoferul de Mercedes ML 400 CDI, declararea neconstituţională a acestei clauze din lege ar însemna ca el să scape, practic, nepedepsit după ce a condus cu o asemenea alcoolemie.
0
6,047
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!