(VIDEO) Acesta e Totem GT electric, poate cel mai frumos electromobil din zilele noastre, care scoate sunet de motor de Alfa Romeo

13 Octombrie 2021, 15:26
Ilie Toma
Curentul retro e tot mai în trend, iar propulsia electrică tot mai căutată de multă lume, aşa că inevitabil avem oameni care îşi pun creativitatea la treabă pentru a crea adevărate capodopere din cele mai frumoase modele ale trecutului, îmbinate cu propulsia viitorului. Maşina asta, de fapt, e una din primele anunţate cu asemenea modele cu design retro, aşa că ea deja poate fi comandată şi vândută, iar prin garajele colecţionarilor sunt şi pregătite locurile pentru primele exemplare.
Compania care a creat această bijuterie e una italiană, şi-i spune Totem Automobili, fiind fondată de designerul Riccardo Quaggio. Fiind pasionat de maşini retro italiene, venind dintr-o familie care avea câteva bijuterii superbe în garaj, în 2018 lui Riccardo i-a venit şi ideea unui start-up, care ar crea electromobile moderne cu formele legendelor italiene. A mai durat ceva timp până când a putut anunţa primul model, în anul 2020.
Acest prim model e Totem GT electric şi e creat pe baza legendarei Alfa Romeo Giulia GTA. Quaggio, însă, i-a dat o formă cu un uşor modernism designului original, păstrând însă la vedere întreaga esenţă a modelului clasic. A angajat o echipă relativ mică de maeştri în ale mecanicii şi lucrărilor de caroserie şi a pornit producţia.
Paradoxul e că, spre deosebire de cei de la Lunaz, care iau caroseriile modelelor clasice şi le restaurează, apoi pun tot pe ele componentele propulsiei electrice, cei de la Totem recreează piesele de caroserie din fibră de carbon, păstrând doar structura originală restaurată. Deci, sunt piese noi de caroserie, nu din cele restaurate, doar scheletul caroseriei venind de la o Alfa Romeo veche. La fel, şi construcţia suspensiei e păstrată ca şi pe original, dar toate braţele sunt din aluminiu acum, perfecţionate pentru a fi şi mai bune, făcând uz de materiale moderne.
Întregul interior e lucrat manual. Acesta respectă stilul original, dar poate fi adaptat după dorinţa fiecărui cumpărător, aşa cum se cuvine unei bijuterii care se vrea inevitabil un vehicul de colecţie din prima zi.
Şi de la momentul anunţării din 2020 până la producţia de acum din 2021, parametrii tehnici ai maşinii s-au şi schimbat foarte mult înspre şi mai multă performanţă. De fapt, cifrele sunt ameţitoare de-a binelea, mai generoase decât ar fi putut visa vreodată creatorii modelului original Alfa Romeo Giulia GTA.
Datorită fibrei de carbon, greutatea e de doar 1,290 kg, şi asta în ciuda faptului că setul de baterii de 81 kWh cântăreşte 352 kg! Bateriile pot fi încărcate fast charge la o viteză de până la 90 kW, iar priza standard e ascunsă în locul unde e capacul original al rezervorului, care trebuie tot dezvârtit, ca şi pe Alfa cea originală.
Iniţial creatorii acestei sportive electrice estimau că vor pune un motor de 518 CP, însă, datorită bateriilor mai performante, au putut pune un electromotor mai puternic, de 590 CP şi 1,100 Nm pe puntea spate! Acceleraţia de la 0 la 100 km/h, astfel, ia numai 2.9 secunde! Viteza maximă e de 255 km/h, iar autonomia ajunge la 390 km, când conduci mai domol.
Iar partea cea mai surprinzătoare a acestui Totem GT electric e faptul că maşina poate scoate sunet de motoare Alfa Romeo clasice, inclusiv din cele care au fost montate cândva pe Giula GTA originală, cel de la volan având la alegere un întreg meniu de sunete. Şi paradoxul e că acest sunet nu e doar pentru cel de la volan, creat să iasă de sub scaune undeva şi să-i dea doar lui iluzia acustică. Nu! Maşina asta are montate mai multe difuzoare uriaşe în zona portbagajului — unul de 250 mm în rol de subwoofer, şi alte două câte 130 mm şi 28 mm pentru frecvenţe medii şi înalte în faţă şi încă alte două perechi în faţă, iar pe lângă asta şi două la interior în uşi, plus două în planşa de bord.
Deci, 13 difuzoare interioare şi mai ales exterioare vor crea sunetul plin de emoţie de altă dată! Iar acest sunet reproduce totul — pornirea iniţială, schimbările de trepte, apăsările de pedală! Deci, cel de la volan aproape că ar trebui să uite că are un motor electric şi nu unul cu ardere internă, iar pe lângă asta şi trecătorii de pe stradă vor auzi această bijuterie trecând pe lângă el şi scoţând acel sunet legendar de Alfa Romeo clasică!
Oare nu e ăsta unul din cele mai frumoase şi mai geniale electromobile din epoca modernă? Costă o avere, se va produce în doar vreo 20 de exemplare, şi din păcate n-o vom prea vedea foarte des pe drumuri, dar era oarecum de aşteptat de la o asemenea maşină, iar toate astea n-o fac mai puţin admirabilă! Pentru că e foarte probabil că o asemenea sportivă italiană ar fi pe placul până şi a celor mai sceptici oameni în faţa electromobilităţii! E prea bună, prea genială!
Mai jos am inserat şi un video cu sunetul scos de acest Totem GT electric.
0
1,695
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!