(VIDEO) Acesta e probabil cel mai puternic Audi S4 de primă generaţie, la care nici sistemul quattro nu face faţă

5 Octombrie 2021, 19:03
Redacţia PiataAuto.md
Audi S4 din generaţia B5 a fost o maşină genială, fără îndoială. Fiind produsă doar între anii 1997 şi 2001, în caroserie de sedan şi break Avant, avea sub capotă o bijuterie de motor V6 de 2.7 litri, care avea 30 de valve, adică 5 valve pentru fiecare cilindru.
Motorul avea două turbine Borg Warner, cu două intercoolere, iar distribuţia motorului era una super complexă pe lanţ şi pe curea de transmisie în acelaşi timp. Motorul scotea 265 CP şi 400 Nm, dar era clar că asta era o valoare foarte sigură, cu multe rezerve inginereşti. Cutia standard era una manuală cu şase trepte, iar opţional se putea comanda una automată cu 5 trepte. Şi, bineînţeles, sistemul de tracţiune quattro era standard. Iar toate astea împreună au dat frâu liber multor fani de a modifica radical maşinile lor, care rezistau unor creşteri imense de putere. Iar azi, fie că sunt modificate, fie că sunt standard, exemplarele de Audi S4 din generaţia asta sunt printre cele mai adorate modele din istoria Audi.
Ei bine, dar un mic atelier de tuning din Germania, despre care e foarte posibil să nu fi auzit niciodată, pe nume TTD Turbotechnik, are un asemenea Audi S4 în posesia sa, şi-l tot perfecţionează şi modifică de câţiva ani la rând, pentru plăcerea proprie, dar şi pentru a demonstra clienţilor săi ce pot face meşterii atelierului. La o anumită etapă, prin 2019, acest Audi a fost adus tocmai până la 1,300 CP şi cu puterea asta a stat până recent. Iar de curând acelaşi Audi a venit cu şi mai multă putere la un eveniment al pasionaţilor de maşini modificate din Germania şi şi-a arătat bijuteria de sub capotă, iar după asta a făcut şi câteva ture demonstrative.
Acum sub capotă acestui S4 e un motor V6 twinturbo, dar nu mai e cel original, ci unul luat de pe un Audi RS4 mult mai nou. Acesta are 3.0 litri, dar a fost puternic modificat de cei de la TTD, astfel încât acum dezvoltă o putere demenţială de 1,450 CP! Din câte înţelegem, puterea a fost posibilă datorită instalări a două turbine uriaşe Garrett GT3086, dar şi a calibrării motorului prin softul cuvenit.

În rezultat, acest Audi, fabricat acum mai bine de 20 de ani, e o adevărată bestie dezlănţuită azi. Puterea sa e atât de uriaşă, încât nici măcar sistemul de tracţiune quattro nu reuşeşte s-o pună eficient pe asfalt, iar roţile pierd o mare parte din aderenţă la acceleraţie, mai ales în primele trepte. Iar cutia manuală ia ceva timp până se face schimbul treptelor, în acel interval motorul scoţând sunete fioroase de-a binelea.
În rezultat, maşina nu înregistrează timpi tocmai record de acceleraţie. Dar probabil asta nici nu mai contează. Pentru că acest Audi S4 poate atinge uşor viteze şi de 310-320 km/h azi, iar în calea spre aceste viteze scoate un sunet fantastic şi rupe la propriu asfaltul de sub el. Şi anume pentru asta a fost modificată maşina asta. Pentru plăcere şi senzaţii de fior la bord. Şi atât. Cronometrul nici nu mai contează.

Vezi mai jos ieşirea sa recentă din Germania, pe un teren unde s-a putut dezlănţui.
0
1,986
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!