(VIDEO) Aceste cutii de viteze, construite din piese Lego, te ajută să înţelegi construcţia şi principiul de funcţionare

14 Octombrie 2021, 12:08
Redacţia PiataAuto.md
Cu toţii ştim ce înseamnă o cutie de viteză şi înţelegem principiul general, că prin roţi dinţate de diametru diferit se modifică rapoartele de transmitere a puterii motorului către roţi. Dar când vedem o cutie de viteză desfăcută, deşi încă mulţi intuim funcţionarea generală, mult mai puţini înţeleg exact cum are loc principiul de transmitere şi cum variază de fapt treptele de la una la alta, sau ce modifică exact levierul cutiei de viteze manuale, pe care-l acţionăm.
Sigur, există în mediul online suficiente materiale detaliate din care aceste lucruri se pot studia în profunzime. Dar unele lucruri se percep mai uşor, dacă sunt explicate atât de simplu, încât ar înţelege-o şi copiii mai mici. Autorul unul canal de YouTube, specializat în tot soiul de construcţii Lego, a publicat de curând un video în care a construit cutii de viteze cu 2, 4, 6, 8 şi 12 viteze, demonstrând pe viu cum funcţionează acestea. A folosit doar construcţii cu aranjarea în aceleaşi plan a treptelor de viteze, pentru ca totul să fie mai uşor de perceput. Dar a inclus şi leviere în construcţia cutiilor, aşa că se vede şi principiul prin care acestea schimbă treptele într-o cutie.
Aşa că mai jos poţi vedea în formulă simplă cum funcţionează un angrenaj complicat, pe care, de obicei, nu prea-l înţelege nimeni în profunzime. Video-ul e fără comentarii vocale, deci nu e nevoie nici de subtitre.
0
1,657
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!