(VIDEO) Anatomia celui mai problematic motor produs vreodată de japonezi, de pe Mazda RX-8

10 Octombrie 2021, 15:14
Redacţia PiataAuto.md
Mulţi dintre noi consideră că motoarele japoneze sunt mult mai fiabile decât cele produse prin alte părţi ale lumii, şi pur statistic vorbind după clasamentele generale, există motive de a crede astfel, cu anumite nuanţe şi detalieri. Însă există şi exemple complet opuse, ale unor motoare care nu ţineau fără reparaţii adeseori nici măcar câteva zeci de mii de kilometri. Iar motorul despre care vorbim azi este şi mai special, pentru că a fost deopotrivă iubit şi adorat, dar în acelaşi timp a dat bătăi de cap imense proprietarilor săi.
E vorba de motorul cu rotor de pe Mazda RX-8 de ultimă generaţie, cu numele de cod 13B-MPS. Da, e vorba de renumitul motor de tip Wankel, care e total diferit ca şi construcţie de propulsoarele obişnuite cu ardere internă, lui lipsindu-i cilindrii obişnuiţi, pistoanele şi bielele. Statisticile acestui motor de pe Mazda RX-8 arată o incidenţă de motoare care au necesitat înlocuirea sau repararea lor capitală înainte de 100,000 de km de peste 1.0 la 1 maşină vândută — deci efectiv în medie absolut toate maşinile au avut probleme cu acest motor, iar unele au avut şi de două ori probleme majore în primii 100 mii km. Desigur, au existat şi exemplare care au parcurs foarte puţin şi au fost lipsite de probleme specifice, dar, în schimb, media a fost echivalată de maşini care s-au pomenit de mai multe ori cu motoarele defuncte.
Farmecul acestui motor era în construcţia lui, din care, fără vreo turbină, se putea scoate 200 CP din 1.3 litri capacitate, iar capacitatea nu era formată din volumul cilindrilor, ci din volumul acelor camere de ardere cu rotor. Problema acestei construcţii e că e într-atât de diferită, încât dacă o explici cu cuvinte, 90% dintre oameni nu vor înţelege mare lucru decât la nivel teoretic. Tocmai de asta, video-ul de mai jos e şi mai preţios, pentru că dezasamblează un asemenea motor de pe Mazda RX-8 şi ne permite să vedem fizic, pe viu, cum era, de fapt, construcţia lui. Motorul de pe Mazda RX-8 avea două camere de ardere şi două rotoare, după cum vei vedea mai jos şi nici măcar acest lucru elementar nu e de obicei comunicat atunci când se vorbeşte despre el.
Ei bine, în video mecanicii vorbesc pe îndelete, demonstrând pe viu, de ce era atât de problematic acest motor. Calitatea mai proastă a benzinei era cea care-l distrugea cel mai repede, întrucât determina o uzură accelerată a zonelor de contact a rotorului cu pereţii interiori ai motorului. Dar şi în mod normal, aceste zone de contact erau proiectate de resurse relativ mici de funcţionare, aşa că toate motoarele ajungeau destul de repede la aceeaşi problemă. Iar de reparaţia unui asemenea motor de Mazda se apucau foarte puţini mecanici din lume, pentru că şi printre mecanici erau puţin care-l înţelegeau cu adevărat şi ştiau cum să-l repare corect.
Aşadar, e clar că acest motor era mai mult o picanterie exotică, ce oferea senzaţii tari, dar pe termen scurt. Poate tocmai de asta nici măcar Mazda nu se grăbeşte să-l pună din nou în producţie într-o formă mai modernă, deşi se tot zvoneşte că o va face. Atât timp cât aceste probleme constructive nu-şi au o rezolvare fiabilă, acest tip de motoare vor fi sortite unei durate de viaţă mai scurte, fie că sunt produse de Mazda sau de alte mărci. Dar video-ul de mai jos e unul excelent pentru a înţelege o dată şi pentru totdeauna cum sunt concepute şi construite aceste motoare şi de ce e bine să te fereşti de maşinile japoneze cu asemenea propulsoare sub capotă.

Poţi include subtitre cu traduceri automatizate dacă ai nevoie.
0
29,333
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!