(VIDEO) Au apărut imaginile de la o cameră de supraveghere, care au surprins accidentul între un camion şi un microbuz de la Cojuşna

31 Octombrie 2021, 08:29
Redacţia PiataAuto.md
În după-amiaza zilei de vineri, pe traseul Străşeni-Chişinău, în apropiere de intersecţia drumului de acces spre satul Cojuşna, a avut loc un accident grav, cu un impact foarte puternic între un microbuz şi un camion. Camionul ajunsese în şanţul de pe marginea drumului, iar microbuzul s-a ales cu toată partea frontală distrusă. Scenariul accidentului era destul de neclar, dar era important că oameni de la bord supravieţuiseră ca prin minune în urma unui asemenea impact.
Ieri, însă, au apărut şi imaginile video de la staţia de alimentare din apropiere, care arată modul absurd prin care s-a produs acest accident. Camionul nu ieşise dinspre Cojuşna, aşa cum am fi crezut, ci a ieşit din staţia peco, iar apoi a ales să facă o întoarcere neregulamentară la stânga, pe un drum de 4 benzi, fără a se asigura, pornind practic de pe banda din dreapta să vireze. Însăşi întoarcerea de pe banda din dreapta le este permisă uneori camioanelor din cauza dimensiunii mari şi necesităţii razei mai mari, dar e obligatoriu ca şoferul de camion să semnalizeze şi să se asigure că poate face această manevră în siguranţă. Din video, însă, şoferul face manevra atât de rapid, încât sunt puţine şanse ca cineva să-i fi înţeles intenţia decât când era prea târziu.
În rezultat, microbuzul care venea dinspre Străşeni a lovit cu putere camionul în partea sa laterală stângă. Nu putem să nu menţionăm şi faptul că microbuzul pare să fi avut o viteză foarte mare din video, aparent improprie pentru intersecţia pe care urma s-o traverseze. În rezultat, fără a mai reuşi să frâneze suficient, s-a produs şi accidentul.
Foto: Aici a fost zona de impact a microbuzului în camion

Însă acest accident, oricât de mult am acuza şoferii, relevă şi proiectarea absolut iresponsabilă a acestui drum, despre care vorbim de nenumărate ori, şi la care autorităţile aşa şi nu intervin. O minimă barieră centrală de separare a sensurilor, ar exclude fizic posibilitatea la asemenea virări spontane. Marcaje şi indicatoare corect, atenţionări repetate înainte de intersecţie de a reduce viteza, poate şi camere video cu radar lângă intersecţie, ar face mai mulţi şoferi să reducă viteza, iar zonele de virare la stânga trebuie precedate de îngustare de benzi şi crearea unei celule de siguranţă, vizibile din timp. La moment, însă, drumul e o adevărată pistă de decolare pentru avioane — 20 de metri lăţime de asfalt bun, pus într-o fâşie absolut dreaptă, iar indicatoarele şi marcajele nu sar în ochi, ci trebuie căutate. Măsurile de siguranţă ar trebui impuse fizic, nu doar recomandate teoretic, iar avertizările ar trebui puse astfel încât să fie dominante în câmpul de vedere — asta e baza proiectării unui drum modern şi sigur.
Vezi mai jos video-ul accidentului, publicat ieri de cei de la StopHam. Reamintim, şoferii sunt bine, au fost răniţi, dar viaţa lor e în afara oricărui pericol.

Sursa video: Facebook / Alexandru Ciolac
0
42,826
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!