(VIDEO) Camioane spărgătoare de gheaţă: cum înaintează mai multe Kamaz şi Scania prin râurile îngheţate din Siberia

2 Octombrie 2021, 10:19
Redacţia PiataAuto.md
Întrebarea „când ajungi la destinaţie” nu poate avea un răspuns precis, dacă îi este adresată unui şofer de camion care operează prin aceste regiuni dure ale Yakutiei, din cea mai rece parte a Siberiei. Şi asta pentru că aceşti şoferi de camioane sunt impuşi să opereze prin atât de multe situaţii dificile şi imprevizibile, încât fiecare cursă e o luptă pentru supravieţuire a lor şi a camionului pe care-l conduc, iar simplul fapt că înaintează este deja o victorie, viteza de deplasare fiind ultima prioritate.
În asemenea condiţii, mulţi şoferi aleg să facă echipe a câte 2-3 camioane cel puţin, pentru a se ajuta în caz de situaţii extreme, dar şi pentru a-şi coordona eforturile împreună. În situaţia de mai jos, spre exemplu, se circulă pe un drum îngheţat de iarnă, dar perioada de circulaţie e una la hotar cu sezonul cald, când râurile se dezgheaţă. Prin Yakutia sunt o mulţime de localităţi la care nu se poate ajunge vara pe uscat şi abia când drumurile şi râurile îngheaţă legăturile terestre sunt restabilite, dar şi atunci e nevoie de vehicule rezistente şi experienţă pentru a înainta. Iar vara în Yakutia durează 2-3 luni, din septembrie până în mai dominând gerurile.
Aşadar, mai jos e un grup de asemenea şoferi, cu un Kamaz şi două Scania, plus un alt camion. Coloana de camioane ajunge la o zonă cu gheaţă fragilă a râului îngheţat şi e clar că ea va ceda sub greutatea camioanelor. Aşa că aleg o strategie cizelată din experienţă — trimit primul camion cu rol de spărgător de gheaţă. Decuplează remorca primului Kamaz şi-l trimit pe acesta să înainteze spărgând gheaţa. O fi camioanele Scania cu tracţiune 6x6 rezistente, dar bara de protecţie de fier dur a Kamazului şi suspensia faţă din fier şi arcuri tot e cea care rezistă mai bine în asemenea rol. Aşa că acest Kamaz, care dispune de asemenea de tracţiune 6x6, înaintează ca o navă spărgător de gheaţă în regiuni arctice, spărgând gheaţa din faţa sa. E nevoie de mai multe încercări şi de manevre, dar într-un final Kamazul reuşeşte să croiască un drum pe fundul râului, pentru a înainta prin apa de circa jumătate de metru adâncime.
Apoi Kamazul îşi ia remorca şi traversează normal râu. După care urmează şi cele două Scania cu încărcături uriaşe în remorcile lor. Sunt momente în care ai impresia că remorca se va răsturna, sau că nu mai există şanse de înaintare, dar totuşi, încet şi chibzuit, aceşti şoferi reuşesc să-şi croiască drum pe aici. Fac asta de prea mult timp ca să se declare neputincioşi. Au învăţat toate secretele meseriei lor şi toate secretele acestor ţinuturi, iar de ei depinde asigurarea cu cele necesare vieţii prin aceste ţinuturi îndepărtate ale planetei.
Vezi mai jos câteva video-uri, filmate consecutiv în aceeaşi zi, la aceeaşi trecere, cu Kamaz apoi şi cu Scania.
0
4,215
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!