(VIDEO) Cum are loc reanimarea unui Mercedes W126, care a staţionat 27 de ani în SUA, şi cât de complexă e ingineria lui

5 Octombrie 2021, 13:03
Redacţia PiataAuto.md
Un youtuber din SUA, fost mecanic Mercedes-Benz, cu studii de mecanic, a avut ocazia să reanimeze de curând un legendar Mercedes-Benz S-Class W126, fabricat în 1984, în motorizare 500 SEL, cu un V8 minunat sub capotă, de 5.0 litri.
Acesta a avut acum câteva săptămâni o primă inspecţie cu acest automobil, minunându-se de starea lui impecabilă, atât tehnică, cât şi estetic, or, exemplarul ăsta avea doar 30 mii mile parcurse şi a stat ulterior nemişcat vreme de 27 de ani. Totuşi, chiar şi timpul în care o maşină stă nemişcată îi poate deteriora starea, mai ales componentele de cauciuc şi plastic fiind cele care se deteriorează de la simpla trecere a timpului. Aşa că atunci Mercedesului i s-a făcut doar o primă verificare şi pornire cu lichid aerosol de pornire, dar motorul nu funcţiona în mod independent, semn că erau probleme cu pompa de combustibil şi întreg canalul de combustibil.
Acum, maşina a trecut printr-un proces complet de reanimare, iar ăsta e unul din cele mai simple asemenea procese, aplicabil unei maşini care a fost conservată în stare foarte bună. I s-a schimbat pompa de combustibil şi filtrul adiacent acesteia. Dar carburantul oricum nu ajungea în flux normal în cilindri.
Aşa că a fost necesară o inspecţie amănunţită şi la întreg sistemul de injecţie a motorului. W126, cu acest propulsor V8, avea o iteraţie interesantă a sistemului de injecţie, cu multe componente mecanice, dar cu o structură neaşteptat de complexă, pe care n-o vezi pe prea multe modele ale acelor ani, şi tocmai asta demonstrează încă o dată cât de avansate din punct de vedere ingineresc erau pe atunci aceste Mercedesuri. Problema e că în SUA nu prea ştie nimeni să le repare corect în zilele noastre, nici măcar acest youtuber care a lucrat într-un service oficial Mercedes-Benz circa 10 ani! Cum spune chiar el, de obicei asemenea modele nu mai mergeau la service-urile oficiale, ci la cele mai mici, independente, aşa că în 10 ani a văzut doar vreo câteva exemplare şi n-a avut ocazia niciodată să repare efectiv un asemenea sistem.
Totuşi, pentru că e un mecanic priceput şi a tot urmărit circuitul sistemului şi logica lui, a înţeles până la urmă că problema era într-o valvă care dirija fluxul de revers în sistem, iar dacă acea valvă nu funcţiona corect, nu exista nici presiunea corectă în sistem, motiv din care nici benzina nu ajungea în cilindri. Până la urmă sistemul a fost reparat, iar motorul a pornit în toată splendoarea sa, funcţionând perfect.
Au fost schimbate şi mai multe conducte de cauciuc, uleiuri, consumabile, termostatul, dar şi anvelopele vechi, care erau deja crăpate şi periculoase. Partea frumoasă a acestui video de mai jos e că implică multe explicaţii şi demonstraţii a cum pot fi făcute asemenea lucrări chiar şi în condiţiile unui garaj, de către oricine e un pic mai priceput la a ţine o cheie în mână şi vrea să se aprofundeze un pic în construcţia maşinii. Iar pentru toţi ceilalţi e pur şi simplu un video plăcut al unui proces de înviere a unuia din cele mai legendare modele Mercedes-Benz, conceput şi produs într-o epocă în care overengineering-ul era cartea de căpătâi.
0
1,539
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!