Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Cum are loc transportarea unui transformator de câteva zeci de tone cu camionul la -45 grade Celsius, de îngheaţă şi suspensia pneumatică

13 Octombrie 2021 - 16:44
Redacţia PiataAuto.md
Transportarea obiectelor mari şi grele e întotdeauna o sarcină foarte specifică, ce trebuie tratată cu multă planificare şi prudenţă de către şoferii profesionişti de camioane, dar şi de către colegii lor responsabili de planificare de la companiile unde sunt angajaţi. Dar totul devine mult mai dificil de rezolvat, atunci când în datele problemei apar temperaturi de -45 grade Celsius şi coordonatele geografice ale Siberiei în peisaj.
Aparent, temperaturile joase sunt un beneficiu pentru a putea efectua asemenea transporturi, pentru că cele mai multe drumuri de prin Siberia sunt de-a dreptul impracticabile în perioadele anului când solul e dezgheţat. Asemenea temperaturi negative permit camioanelor să înainteze peste ape îngheţate, folosind râurile drept drumuri sau pur şi simplu folosind drumuri care intersectează aceste râuri.
Însă, când ai un transformator electric ce cântăreşte câteva zeci de tone, să te aventurezi pe un lac sau pe un râu îngheţat poate fi extrem de periculos, mai ales la cât de concentrată e greutatea unui asemenea transformator. Situaţia din video-ul de mai jos a avut loc în regiunea râului Nijnyaya Tunguska, sau Tugunska de Jos, dacă ar fi să traducem. Ei bine, traseul de transportare prevedea un drum ce trece peste acest râu îngheţat.
Ca să fie posibilă transportarea pe drumurle denivelate de pădure, acoperite cu zăpadă, iar apoi şi traversarea râurilor, s-a recurs la câteva soluţii. Prima ar fi că s-a folosit un camion cu 4 axe, şi o remorcă cu încă 8 axe, fiecare ax având roţi duble, deci câte 4 roţi, în total având 32 de roţi. A doua soluţie a fost asigurarea unui camion însoţitor, care ar fi asigurat forţă adiţională de tracţiune pentru urcuşurile abrupte. Iar a treia soluţie, cea mai incredibilă şi mai sofisticată, a fost să se îngroaşe gheaţa râului Tugunska de Jos în zone trecerii, prin turnare de apă şi tasare. În varianta sa naturală, gheaţa avea 1.20 metri şi exista riscul major că ea nu va putea susţine greutatea, mai ales că la trecerea peste râu camionul se şi denivelează, iar distribuţia maselor pe anumite puncte poate fi impredictibilă. Aşa că transportatorii au îngroşat gheaţa până la 2.0 metri, fiind siguri că aşa ea va rezista. Şi a rezistat, după cum se poate vedea din primul video de mai jos.
Însă, la temperaturi de -45 de grade nici suspensia pneumatică a remorcii nu mai reacţiona cum ar fi trebuit, aşa că pe denivelări roţile rămâneau suspendate în aer, revenind mult mai încet la poziţia de decomprimare.
Cât de greu se întâmplă asta — se poate vedea din cel de-al doilea video de mai jos cu acelaşi camion.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter