(VIDEO) Cum sună şi cum arată o Dacia Logan de 457 CP din România, cu tracţiune 4x4, scoasă acum la vânzare la un preţ accesibil

19 Octombrie 2021, 19:02
Ilie Toma
Da, ceea ce vedem aici e o Dacia Logan de primă generaţie, în versiune facelift, fabricată tocmai în 2008. Un model îndrăgit, un model al poporul am putea spune, dar cu siguranţă nu e un automobil de care să poţi aştepta să aibă 457 CP sub capotă! Dar are! Prin munca şi talentul proprietarului său, Valentin Georgian, acest Logan din România este probabil cel mai savuros exemplar la care ar visa până şi cei capabili să scoată timpi superbi pe circuite sportive.
Am vorbit direct cu Valentin, ca să aflăm istoria acestei maşini. O are din 2010, aşa că din 11 ani de modificări şi muncă plină de entuziasm la ea, s-ar putea povesti un întreg talk show şi tot ai avea ce să mai spui. Noi, însă, cu ajutorul lui Valentin, vom încerca să fim maxim de succinţi, referindu-ne mai mult la forma actuală de modificare a acestei Dacia şi la spiritul ei de competiţie.

Valentin zice că-n 2010, când şi-a luat această Dacia, era încă foarte tânăr şi nu avea în cap planuri atât de detaliate de modificări. Doi ani a exploatat-o în formă standard, apoi a început prin a face mici modificări la suspensie. A mai pus pe ici colo câre o folie la geamuri, un nou set de jante, un nou sistem audio.
Foto: aşa arăta acest exemplar Dacia Logan în 2014

Către anul 2016 atât Valentin, cât şi ideile lui despre un proiect mai serios, se maturizaseră suficient cât să ajungă la un swap de motor. A ales un motor de 1.8 litri, cu 16 valve, de pe Renault Clio. La doar un an distanţă a schimbat alt motor, de 2.0 litri, tot cu 16 valve şi tot de Renault Clio.

În acelaşi an, ideile sale se aprofundaseră şi mai mult. Începuse să cunoască noi oameni mai experimentaţi în modificări avansate, iar ieşirile de seară din Bucureşti cu ei se transformaseră în consultări despre mecanică şi idei ambiţioase ce ar putea fi aplicate pe această Dacia Logan. Atunci s-a lăsat convins de ideea că un motor turbo ar fi o opţiune fantastic de potrivită pentru proiectul lui.
Între timp şi cunoştinţele lui Valentin despre mecanică au trecut de la pasiune la profesie, iar astfel a început să sondeze terenul pentru a identifica cel mai potrivit motor turbo, care să fie şi unul accesibil în România. În 2018 a luat decizia de a instala un motor de 1.8 litri şi 20 valve de pe Audi. A găsit unul şi l-a montat pe Dacia sa în varianta de stoc, de 225 CP!
Au urmat aproape 3 ani de savurare a maşinii în forma asta, până la sfârşitul anului 2020. Motorul turbo de 1.8 litri şi 20 de valve de Audi făcea o treabă minunată, iar iniţial, prin 2018, ideile lui Valentin erau de a-i creşte puterea până spre 300 CP, cât considera el că va fi maxim posibil să ţină tracţiunea faţă a lui Logan. Dar... ideile au devenit şi mai năstruşnice între timp, iar proprietarul acestui Logan a început a studia tot ce înseamnă tracţiune integrală quattro.
Era nişte limitări şi restricţii, or, pe majoritatea modelelor Audi motoarele sunt poziţionate longitudinal, nu transversal, în special la modelele mai mari, cu sistem quattro. Însă, din fericire, exista un model care folosea exact acel motor de 1.8 litri turbo şi avea poziţionare transversală şi totodată avea sistem quattro. E vorba de Audi A3 în prima sa generaţie, 8L.
Anume de la un asemenea Audi A3, ba chiar o versiune S3, a cumpărat puntea spate Valentin şi a instalat-o pe Logan-ul său. A făcut măsurători pe Logan şi pe acea generaţie de Audi S3, pentru a fi sigur că va putea face cu succes şi transplantul de sistem quattro. În 2020 a început lucrul la această ultimă modificare ambiţioasă.
Foto: versiunea actuală a motorului de pe acest exemplar

Pe lângă transplantul transmisiei şi tracţiunii integrale, a modificat substanţial şi motorul, înlocuind toate piesele cruciale cu altele forjate, care să reziste unei puteri mai mari, de peste 500 CP. A montat o turbină nouă, Turbosystems, de model HTX3057B1, cu galerie de evacuare custom şi un wastegaste extern Turbosmart Hypergate 45 mm.
A făcut şi mici modificări frumoase la interior, inclusiv un sistem de pornire prin comutatoare, în stilul bolizilor de raliu clasici. Şi, bineînţeles, s-au moodificat şi frânele, care sunt acum de Alfa Romeo.
Valentin estima că maşina sa va avea în final cam 400 CP. Însă o vizită făcută de curând la un dyno stand a indicat valori pur şi simplu incredibile: 457 CP şi 528 Nm! Mai mult ca atât, în urma unor mici retuşări făcute ulterior, estimează că puterea indicată de dyno stand va fi cu circa 20 CP mai mare, dar până atunci ne referim la această Dacie cu puterea măsurată efectiv de acel stand.
Foto: măsurările făcute de vizita recentă la dyno stand a acestei Dacia Logan

Acum, după 11 ani de modificări şi alergări savuroase cu Dacia sa, Valentin şi-a scos maşina la vânzare. Preţul cerut e unul accesibil, dacă ne gândim la anii de muncă în ea şi la costul efectiv al pieselor puse pe ea. Preţul cerut e de 11,000 euro.
Însă pentru aceşti bani primeşti o Dacia Logan sleeper perfectă, care va părea la prima vedere doar un simplu Logan un pic mai cizelat, iar în momentul când îşi va dezlănţui toţi cei 457 CP puşi pe tracţiunea sa integrală, îi va lăsa pe toţi pur şi simplu cu gura căscată. Şi o va mai şi face cu un sunet superb! Or, Dacia asta sună magnific, după cum poţi vedea şi în video-ul de mai jos, filmat chiar de proprietarul său, în care acesta îşi porneşte bijuteria de 457 CP într-o dimineaţă!
0
50,438
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!