(VIDEO) Epopeea unui mecanic din SUA de a repara suspensia hidraulică Active Body Control a unui Mercedes CL 65 AMG

24 Octombrie 2021, 10:32
Redacţia PiataAuto.md
Mercedes-Benz are modele cu suspensii hidropneumatice sau hidraulice de foarte mult timp, iar pentru cei mai mulţi dintre noi există doar o singură categorie de suspensie care-şi poate schimba garda la sol — pneumatică. De fapt, construcţiile acestora pot fi uşor diferite în tipul de presurizare pe care-l folosesc — lichid, aer sau o combinaţie a acestora — şi în felul în care controlează presiunea — o presiune pe tot sistemul, divizată pe punţi sau o mulţime de senzori şi divizare pe fiecare roată în parte.
Inventatorul suspensiei hidropneumatice e Citroen, anume el punând-o prima dată pe Citroen DS în 1955. A fost o construcţie genială, care se baza pe principiul că lichidul transmite mai greu şocurile, iar o combinaţie de aer şi lichid poate asigura confort şi gardă la sol modificabilă. Invenţia Citroen a fost atât de genială, încât a fost cumpărată de Mercedes-Benz şi Rolls-Royce, pentru a fi folosită pe modelele lor, iar mai târziu a folosit-o şi Maserati, datorită faptului că Citroen şi Maserati deveniseră mărci ale aceleiaşi companii. Mercedes, însă, a mai adăugat elemente în construcţia suspensiei, lăsând principiul de bază acelaşi, însă adăugând şi elemente de siguranţă pentru cazul în care suspensia ar fi avut probleme. Dar asta se întâmpla la modelele din anii 60 şi 70 ale secolului trecut.
Ceea ce ştim noi pe modelele Mercedes-Benz mai recente, din ultimii 20 de ani, cu denumiri precum Active Body Control şi mai nou Magic Body Control, sunt suspensii ce derivă tot din acea construcţie preluată cândva de la Citroen, dar care a trecut prin evoluţii şi perfecţionări de peste jumătate de secol ale germanilor. Sistemul Active Body Control, despre care vorbim azi, abreviat ca ABC, e unul introdus în 1999 şi modelul CL de atunci. Exact modelul care figurează şi în video-ul de mai jos. Suspensia ABS e una hidraulică, deci foloseşte doar lichid pentru a presuriza sistemul şi ideea ei era ca să poată gestiona fiecare roată în parte prin solenoizi şi circuite separate, iar decizia de a compensa o anumită roată era făcută de un calculator pe baza informaţiilor de la o mulţime de senzori. Rezultatul era că-n viraje spre stânga, spre exemplu, maşina compensa roţile de pe partea dreapta şi reducea aproape în totalitate ruliul caroseriei. Simplu sus, maşina era moale şi avea o ţinută de drum perfectă în aproape toate condiţiile. Ceea ce se produce azi drept Magic Body Control e o versiune cu mai mulţi senzori a lui ABC, inclusiv pentru vânt lateral, şi cu posibilitatea de a scana drumul din faţă pentru a anticipa denivelările şi gropile, dar principiul general de funcţionare e acelaşi.
Ei bine, acum toate astea fiind spuse, revenim la video-ul de azi, făcut de Alex, un youtuber din SUA cu background de mecanic. Omul ăsta are studii de mecanic, a lucrat mai bine de 10 ai drept mecanic Mercedes-Benz la un service autorizat în Chicago şi apoi a lucrat pentru primăria aceluiaşi oraş în rol de şef de departament tehnic. Deci, nu e un youtuber cu experimente haioase, ci unul care pricepe în mod profesionist în mecanica maşinilor şi repararea lor.
Şi iată că nici el nu şi-a putut repara suspensia ABC la Mercedesul său CL 65 AMG, cumpărat mai mult timp în urmă cu bani puţini. E o maşină genială, fără îndoială, un motor V12 formidabil, dar suspensia ABC s-a dovedit a fi un coşmar, un rebus pe care Alex parcă îl rezolvase, dar de fiecare dată apăreau neconcordanţe. Mecanicul a găsit piese de plastic şi cauciuc care s-au rupt pe interiorul sistemului de conducte şi rezervoare de presurizare a sistemului, a curăţat interioarele conductelor, a schimbat solenoizi şi blocuri de valve, şi a făcut suspensia faţă să lucreze corect. Dar cea din spate tot nu primea presiune şi după nenumărate ore le muncă şi soluţii încercate, într-acest video s-a declarat învins de complexitatea şi capriciile acestei suspensii. Nu, asta nu înseamnă că nu va mai repara vreodată maşina sa, va reveni la ea pe urmă, dar maşina asta, cu tot coşmarul său de suspensie ultra complicată, l-a sleit de puteri până şi pe el, un mecanic cu 10 ani de experienţă şi pricepere în repararea modelelor Mercedes.
Vezi mai jos toată această epopee a unor încercări cu adevărat bune, a unor rezolvări parţiale de situaţii şi a unui om care recunoaşte sincer la urmă că până şi o maşină pe care o adoră, poate fi o imensă bătaie de cap în reparaţii.
0
4,394
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!